28 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

KD föreslår folkräkning - som i julevangeliet

"Vi behöver få koll på vilka som är här".

###

"Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning att hela världen skulle skattskrivas", skriver evangelisten Lukas i den bibelberättelse som går under namnet julevangeliet.

Det är också den texten som det nu hänvisas till i sociala medier efter att KD-ledaren Ebba Busch krävt en folkräkning.

Intervju i Expressen

Bakgrunden är en intervju med Ebba Busch i Expressen.

– Det är helt uppenbart att vi behöver en ny folkräkning i Sverige så vi faktiskt får koll på vilka människor som vistas i landet, säger Kristdemokraternas partiledare.

Syftet, enligt Ebba Busch, är bland annat att få tag på människor som utnyttjar det svenska välfärdssystemet, exempelvis med hjälp av flera identiteter. Det handlar också om att kunna identifiera och hjälpa personer som utnyttjas. Expressen skriver också att det handlar om att hitta och identifiera de 50 000 papperslösa som befinner sig i Sverige.

Inte ovanligt

Folkräkningar är inte bara något som romerska kejsare ägnade sig åt för 2 000 år sedan, utan är något som förekommer då och då i flera länder.

– Nu är det trettio år sedan vi genomförde en folkräkning förra gången i Sverige, och nu är det hög tid. Vi behöver få koll på vilka som är här, säger Ebba Busch.

Referenser till Bibeln

Ett utspel som alltså lockade fram bibelkännarna ur sina nästen, då sociala medier svämmade över med jämförelser av julevangeliets text där Josef och Maria begav sig till Betlehem. Vissa var negativa med kommentarer att Ebba Busch fått storhetsvansinne och jämför sig med en romersk kejsare, andra använde referensen till julevangeliet för att försvara utspelet och att folket i Sverige önskar sig lite ordning och reda.

Med i leken

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt var en av dem som lite raljant gick in i debatten.

"Måste vi åka till Betlehem allihop?", undrade han på Twitter.

"Kan Adaktusson fixa så vi kommer igenom israelernas checkpoint?"

Kristdemokraterna själva var inte sämre än att de också var med i leken. När de fick en fråga på Twitter var de egentligen har fått den här idén ifrån, även SD har tidigare föreslagit en folkräkning, svarade de kort och gott.

"Augustus"

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar