02 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Patriark: Släpp in Gud i ryska konstitutionen

Patriarken Kirill vill att Gud skrivs in som ett begrepp i Rysslands författning – kan bli största förändringen i konstitutionen sedan 1993. – I texten till vår nationalsång finns Gud med, varför inte också i konstitutionen? undrar den rysk-ortodoxe patriarken.

1 av 2

Enligt Kirill, som är högste ledare för ryska ortodoxa kyrkan, tror majoriteten av Rysslands befolkning på Gud, skriver orthochristian.com.

Patriarken jämför med den ryska nationalsången där Gud finns med i texten.

– I vår nationalsång talas det om ett av "Gud beskyddat land", säger Kirill och uppmanar till bön för att politikerna ska anamma idén.

– Låt oss be om och arbeta för att Gud ska skrivas in i vår konstitution. Genom gemensamma ansträngningar och böner kan det bli så.

– Det vore välkommet att Gud, som formar vår moral och våra politiska och sociala uppfattningar, blir inkluderad i lagen.

Kommer att prövas

Andrej Klishas, vice ordförande i den grupp som förbereder lagförslag, säger att patriarkens förslag kommer att prövas.

Pavel Krasheninnikov, ordförande i kommittén för lagstiftning och statligt byggande inom statsduman, motsätter sig en sådan förändring.

Kommunistpartiet har dock inte något emot att Gud nämns i lagen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

– Det ligger i linje med de moraliska och andliga normer och värderingar som finns i vårt land, sa partiledaren Gennadij Zyuganov vid en presskonferens.

Han påpekade att bibliska teman har blivit en del av den kommunistiska ideologin:

– När jag studerade Bibeln såg jag att den innehåller kommunismens viktigaste motto: ´Den som inte arbetar, ska inte äta´, sa han.

För stort inflytande

Kirills förslag är dock bara ett av många som kommittén ska ta ställning till.

Enligt journalisten Mike Eckel har drygt 300 förslag lämnats in. Vilket skulle kunna leda till den största uppdateringen av den ryska konstitutionen sedan den antogs 1993, efter Sovjetunionens fall.

"En sådan förändring skulle förmodligen orsaka högljudda protester bland medborgare som fruktar att den ryska ortodoxa kyrkan får för stort inflytande," skriver han i en krönika på Radio Free Europe Radio Libertys webbsajt.

Fotnot: Andra Thessalonikerbrevet 3:10: "När vi kom till er gav vi er som föreskrift: den som inte vill arbeta får heller inte äta."

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter