Nyheter

24 dödade och flera kidnappade i attack mot kyrka i Burkina Faso

Minst 24 personer har dödats i en attack mot en protestantisk kyrka i byn Pansi i Yaghaprovinsen i norra Burkina Faso. Ytterligare 18 personer har skadats och andra har kidnappats, enligt guvernören i området. Pastorn ska finnas bland dödsoffren.

Minst 24 personer har dödats i en attack mot en protestantisk kyrka i norra Burkina Faso. Attackerna mot kristna och mot civilbefolkningen i stort har ökat under det senaste året, och över en miljon människor är på flykt. Här en bild från ett flyktingläger i Pissila nära Kaya i Burkina Faso, december 2019. (AP Photo/Sylvain Cherkaoui).

Angriparna beskrivs som "beväpnade terrorister".

Burkina Faso – ett av världens fattigaste länder – befinner sig i frontlinjen för det jihadistiska upproret i det västafrikanska Sahelområdet.

Kristna och kyrkor i de norra delarna av landet har ofta blivit måltavlor för våldet.

Pastorn mördades

Så sent som den 10 februari kidnappade misstänkta jihadister sju personer i ett angrepp mot en pastors bostad i staden Sebba. Tre dagar senare hittades fem av dem, inklusive pastorn, mördade.

Enligt FN-siffror dödades runt 1 800 civila i terrorattacker i Burkina Faso i fjol. Samtidigt har hundratusentals under de senaste åren flytt sina hem.

Om grannländerna Mali och Niger inkluderas stiger dödssiffran för jihadistiska terrordåd till närmare 4 000 under 2019.

"Förödande ökning"

Motsvarande siffra 2016 var 770 döda.

– Regionen har upplevt en förödande ökning av terroristattacker mot civila och militära mål, säger Mohamed Ibn Chambas, FN:s särskilde sändebud fför Västafrika och Sahel, till FN:s nyhetsbyrå.

Pansi ligger i norra Burkina Faso.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig