Nyheter

Joakim skämdes över sin tro – kände att han levde ett dubbelliv

Joakim Winbom tog studenten 2013. Under stora delar av gymnasietiden berättade han inte om sin tro. – Jag var rädd för att bli dumförklarad, säger han till Dagen.

I dag arbetar 25-årige Joakim Winbom som pedagog i Svenska kyrkan i Sollentuna. Han har inte några problem med att prata om sin tro. Men när han bytte klass och skola i samband med gymnasiestarten var det inte lika enkelt.

– Det fanns en jargong och ton som gjorde att jag skämdes över min tro och jag vågade inte säga att jag var kristen. Jag var rädd för att bli dumförklarad.

"Jag levde ett dubbelliv" 

Han beskriver att kontrasten mellan skolan och kyrkan var stor.

– När jag var i kyrkan kände jag mig trygg i min tro, jag kände att jag kunde jag vara mig själv och då kändes tron också stark.

– Och så kom jag till gymnasiet och kände att jag inte kunde vara stark i min tro, stolt över min tro och öppen med min tro. Då kände jag inte heller att jag kunde vara mig själv heller och det gjorde att jag mådde väldigt dåligt. Jag kände att jag levde ett dubbelliv.

Läs mer Lärarna såg att Emma blev mobbad för sin tro – ingen ingrep

Levde du det här dubbellivet hela gymnasietiden?

– I princip. Varje sommar när jag började åka på konfaläger dök det upp bilder på Facebook eller Instagram och då var det folk som såg det och frågade vad jag hade gjort.

– Det kunde så klart vara en ärligt ställd fråga, en helt nyfiken fråga, men på grund av klimatet i skolan så skämdes jag över att svara helt sant. Så jag sa att det var ett sommarjobb eller att jag var på läger med ungdomar, men inte att det var ett konfaläger.

"Klarade mig lindrigt undan"

Samtidigt som Joakim Winbom berättar om sina personliga upplevelser av utsatthet poängterar han att han, i förhållande till många andra, klarade sig relativt lindrigt. Successivt blev han dessutom tryggare i sin tro och mot slutet av gymnasietiden var det inte lika jobbigt att prata om det.

– Då visade det sig att det fanns andra i min klass som också var kristna. Det hade jag ingen aning om. Det är så synd, tänk om vi hade känt till varandras tro, vilken gemenskap och trygghet det hade kunnat vara för oss.

Joakim Winbom är noga med att betona att han inte är arg på människorna som han mötte i skolan. Men han berättar att han brukar dela med sig av sina upplevelser när han möter ungdomar i arbetet i församlingen.

Läs också Hälften av alla kristna elever har blivit kränkta i skolan

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig