15 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Vatikanen redo att öppna krigsarkiven

Vi har inget att dölja, lyder budskapet då arkiven som berör Katolska kyrkans roll under andra världskriget ska bli offentliga.

1 av 2

Vad gjorde egentligen påve Pius XII under andra världskriget? Spekulationerna har varit många, där vissa menar att påvens agerande mot nazism och fascism var flat och okritiskt, inte minst när det kom till att fördöma Förintelsen.

Andra har höjt sin röst till Pius XII:s försvar och menar att han utifrån förutsättningarna gjorde vad han kunde. Exempelvis lyfts då fram att han hjälpte judar undan Förintelsen och att påven gjorde mycket i det tysta.

Öppnar arkiven

Nu kanske vi snart får en bättre bild av påven som var verksam mitt under andra världskriget. Han tillträdde 1939, strax före krigsutbrottet, och satt på påvestolen fram till 1958.

Den 2 mars öppnar Vatikanen sina arkiv.

– Kyrkan är inte rädd för historien, tvärtom så älskar hon den och borde älska den mer och bättre, så som Gud, sa påve Franciskus då han förra året meddelade att arkiven skulle öppnas, rapporterar den katolska tidskriften Cruxnow.

Budskapet att Katolska kyrkan inte har något att dölja kommer även från andra företrädare för Vatikanen.

Hitler och Mussolini

Vatikanens arkiv från krigsåren kommer främst att göras tillgängliga för forskare som ska få möjlighet att ta reda på mer av Katolska kyrkans agerande under den mörka period då kriget rasade och fascisten Benito Mussolini styrde över Italien och Adolf Hitler över Tyskland.

Kan bli helgon

Att arkiven öppnas kan också få betydelse för om påve Pius XII ska bli ett av Katolska kyrkans helgon. Strax efter hans död inleddes processen, men den har stannat av på grund av kritik mot hans agerande under kriget.

– Pius XII var en diplomat och han var en blyg och väldigt försiktig man, säger prästen Norbert Hofmann, verksam i Vatikanen med uppgift att föra dialog med judar, rapporterar Reuters.

– Utifrån förutsättningarna hade det varit väldigt svårt att höja sin röst kraftfullt.

Inget sensationellt

Norbert Hofmann tror inte att forskarna kommer att hitta några större sensationella nyheter i arkivet, som består av miljontals dokument.

Den 20 februari har Vatikanen kallat till pressträff där de kommer berätta mer om öppnandet av krigsarkiven och den tidigare påvens roll i dramat.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar