13 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Sea-Watch-4 ska förhindra drunkningskatastrofer på Medelhavet

Förra veckan var det premiär för det tyska räddningsfartyget. "Sea-Watch 4" ska patrullera i Medelhavet och rädda flyktingar som annars riskerar att drunkna på den farofyllda färden mot Europa.

1 av 2

Det gick fort att gå från planering till verkställande, skriver Evangelische Zeitung: två månader efter att ideerna på ett räddningsfartyg presenterades var det högtidlig invigning av skeppet i Kiel. "Sea Watch 4" är ett tidigare forskningsfartyg, som nu är omgjort till räddningsskepp.

300 flyktingar

En av initiativtagarna till projektet är politikern Aminata Touré från det tyska miljöpartiet De gröna. Aminata Touré har personlig erfarenhet av flyktingfrågorna: hennes föräldrar flydde från Mali.

Bakom satsningen på ett räddningsfartyg står evangeliska kyrkor, som samlas i paraplyorganisationen EKD. Projektet med räddningsfartyget, "United4Rescue" lyckades köpa det tidigare forskningsfartyget för 1,5 miljoner euro.

"Sea Wath 4" kan härbärgera runt 300 flyktingar, och ska nu transporteras från Tyskland till Medelhavet.

Kärleksbombade

Nästa anhalt är spanska Burriana. 26 personer – anställda och frivilliga – kommer att finnas på båten.

Räddningsfartyget välsignades före avfärd av Heinrich Bedford-Strohm, generalsekreterare vid EKD. Han talade vid sitt anförande bland annat om EU:s flyktingpolitik, och att denna knappast kommer att lösas genom fartygets insatser.

– Men vi kan inte svika människorna. Punkt! sa han.

Bedford-Strohm sa också att han trodde att initiativet skulle möta häftig kritik. Det blev tvärtom: det blev en "kärleksbombning" i sociala medier.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter