20 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Coronaexperten: Då ska du stanna hemma från kyrkan

Leif Dotevall är smittskyddsläkare som jobbar med att spåra coronasmittade i Sverige. Han menar att i nuläget handlar allt om att förebygga att viruset inte sprids, vilket också påverkar kyrkornas verksamhet.

1 av 2

Observera: Den här artikel skrevs innan Folkhälsomyndigheten höjde risknivån för samhällsspridning i Sverige till mycket hög.

Han beskriver coronaviruset som ett annalkande oväder. Vi vet ännu inte om ovädret kommer hit med full kraft, vilken riktning det kan tänkas ta, eller om vindarna är på väg att mojna.

– Det här är tiden då vi måste göra allt vi kan för att förebygga. Det gäller också för kyrkan, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare verksam vid Västra Götalandsregionen, tillika en van kyrkobesökare.

Enkla åtgärder

Han säger att i nuläget handlar mycket om ganska enkla åtgärder. Det kan vara att göra några småändringar i gudstjänsten, vilket Täby församling gjort, där fridshälsningen inte längre sker via handskakning och tydliga riktlinjer kring hygienen tagits fram vid nattvarden.

– Det man kan göra nu är att undvika kramar, behöver du nysa gör du det i armvecket, under nattvarden är det olämpligt att dricka ur samma kopp, var noga med handhygienen, undvik helt enkelt att utsätta andra för smitta, säger Leif Dotevall.

Han menar att såväl en församling som enskilda individer har ett ansvar här.

– Är du förkyld då stannar du hemma, är hans budskap till gudstjänstbesökaren.

Leif Dotevall.

"Dödligheten har varit hög för äldre"

Leif Dotevall betonar att det är en solidaritetshandling, att vissa grupper i samhället är särskilt utsatta för det här viruset och det är främst för deras skull du som individ kanske måste avstå från vissa saker.

– Dödligheten har varit hög framförallt för personer över åttio år, de som har andra grundsjukdomar i botten tillhör också de utsatta. Men nio av tio får en mild sjukdom, det vi vet från Kina är att det här är en sjukdom som barn och ungdomar inte drabbas så mycket av.

Ska kyrkor redan till på söndag förbereda sig på något sätt på grund av coronaviruset?

– Jag tror att alla platser där människor träffas måste vara förberedda. Men att ställa in möten, nej, där är vi inte ännu. Vi får se hur det blir framöver, om det blir fler fall. Det här kan ändra sig från dag till dag.

När ska man fundera på att ställa in en gudstjänst?

– Om Folkhälsomyndigheten ger direktiv om att alla möten som inte är nödvändiga ska ställas in, då bör man även ställa in gudstjänsten. Man ska följa de nationella direktiv som finns, säger Leif Dotevall.

Egna bedömningar

Men kyrkor måste också kunna ta egna beslut, exempelvis hur man gör vid en större konferens dit många tillresta kommer.

– Vad vi måste fråga oss är vilka möten som verkligen är nödvändiga och vilka kan vi skjuta på.

Leif Dotevall säger att det här är frågor som många företag ställer i dag och han menar att samma problematik även gäller för kyrkor, inte bara när det kommer till gudstjänster utan i verksamheten i stort där resor, konferenser och möten med olika människor ingår.

Vad säger du till någon som säger att man kan skydda sig genom att be?

– Be alltid, men bön räcker inte, säger Leif Dotevall.

Som troende kristen vill han lyfta fram att både bön och arbete är viktigt och ofta går det hand i hand, inte minst har det visat sig när kyrkor tar socialt ansvar. Men vill man förhindra ett virusutbrott gäller det att arbeta rationellt och att med god vetenskap förhindra att ett virus sprids.

Ska du själv gå till kyrkan på söndagen?

– Jag får se om jag blir utsläppt härifrån, säger Leif Dotevall lite skämtsamt från sitt kontor.

– Som smittskyddsläkare har jag jobbat flera helger i rad, vi har beredskap dygnet runt och hela smittskydds-Sverige står på tårna just nu.

Läs också Täby församling ändrar i gudstjänsten på grund av corona: Inga handskakningar

Läs mer Så definieras en allmän sammankomst

Läs mer Regeringen redo att begränsa allmänna sammankomster

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar