01 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Coronaviruset spreds i fransk kyrka – ytterligare tio smittade

Flera tusen kristna besökte en evangelikal församling i Frankrike för fasta och bön. Nu har flera av dem blivit sjuka av coronaviruset och myndigheter uppmanar alla som var i kyrkan att isolera sig.

Hittills har tio bekräftade fall av covid-19 kopplats till arrangemanget i Église Porte Ouverte Chrétienne ("Öppna dörren-kyrkan") i Bourtzwiller nära Mulhouse i östra Frankrike.

Christophe Lannelongue, chef för hälsovårdsmyndigheten i östra Frankrike, meddelade på onsdagen att han förväntar sig att fler fall av covid-19, som orsakas av coronaviruset, ska dyka upp efter att tio personer blivit sjuka, alla med koppling till samlingen i Bourtzwiller den 17–21 februari där cirka 2 000 personer deltog.

– Smittkedjan började klart och tydligt vid mötet under fasteveckan, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Uppmanar till isolering

Hälsovårdsmyndigheten försöker att spåra alla människor som besökte kyrkan under veckan, men en lokalt ansvarig tjänsteman konstaterar att detta är svårt eftersom evenemanget var öppet för allmänheten och deltagarna inte registrerades.

Att besökarna dessutom kom från flera närliggande länder, däribland Italien som har drabbats hårt av coronavirusutbrottet, försvårar ytterligare möjligheten att lokalisera människorna.

Christophe Lannelongue uppmanar samtidigt alla som deltog i samlingen att isolera sig och att rapportera till medicinska myndigheter om de uppvisar symptom på coronavirusinfektion.

Enligt myndigheterna i östra Frankrike tillhör de bekräftat smittade personerna två familjer. En av de sjuka är läkaren Jonathan Peterschmitt. Han är son till församlingens huvudpastor och i en intervju med Göteborgs-Posten berättar han att sjukdomen först kändes som en mildare form av influensa.

Trots detta bestämde han sig för att testa om han hade fått smittan. Och i likhet med två andra familjemedlemmar visade det sig att han bar på sjukdomen. Nu har hela familjen varit i karantän i närmare två veckor.

"Viruset låg steget före"

Efter att det stod klart att flera av deltagare vid samlingarna hade blivit sjuka i covid-19 beslutade församlingen omedelbart att upphöra med alla offentliga samlingar.

Men enligt Jonathan Peterschmitt var det, trots den tidigare uppmärksamheten kring coronaviruset, aldrig aktuellt att ställa in samlingarna i februari.

– Det här mötet har arrangerats i 25 år nu och det är alltid samma datum. När vi hade mötet var vi inte medvetna om hotet och det fanns inga rekommendationer. Men om vi hade haft en annan information då skulle vi givetvis inte ha haft mötet. Men viruset låg steget före, säger han till Göteborgs-Posten.

Läs också Coronaexperten: "Då ska du stanna hemma från kyrkan"

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar