Nyheter

Robert Tedenby återvänder som pastor till Västervik

Åren 1992 till 1996 var Robert Tedenby ungdomspastor i pingstkyrkan i Västervik. Parallellt spelade han hockey i Västerviks IK. Nu är han tillbaka som pastor i pingstkyrkan. – Jättekul att vara här igen. Men om Gud inte öppnat dörren hade jag inte tagit steget, säger han.

Efter drygt 20 år i Värnamo är Robert Tedenby tillbaka i en annan småländsk stad, Västervik.

Varför blir du pingstpastor i Västervik?

– Det har vuxit fram under de senaste två åren. Jag har sagt till Gud att om du öppnar dörren är jag beredd att gå. Och det verkar som att Gud har gjort det, berättar Robert Tedenby för Dagen.

Sökte du pastorstjänsten i Västervik?

– Nej, de hörde av sig till mig. De har kanske goda minnen av mig när jag jobbade i församlingen.

Läs också: Prisad hockeytränare coachade pingstpastorer

Inte heller den gången var det dock Robert som sökte tjänsten i församlingen.

– En kompis till mig, Pelle Hånberg, spelade hockey i Västerviks IK då. Han tyckte att jag skulle komma dit och spela. Pelle ringde till pingstkyrkan och frågade om jag kunde börja jobba där.

– Jag fick en tjänst som ungdomspastor och vi blev lagkamrater i hockeyklubben. Pelle hade inte kommit till tro då, det var helt otroligt att jag fick tjänsten i pingstkyrkan, säger Robert Tedenby och skrattar.

Hur känns det att komma tillbaka till Västervik?

– Det känns fint. Men det är med lite skräckblandad förtjusning, för jag har aldrig varit föreståndare i någon församling tidigare. Om det hänger på mig är det ett omöjligt uppdrag men jag litar på att Gud har koll.

Du kommer närmast från en tjänst som ansvarig på Hela människan och LP-verksamheten i Finnveden Värnamo. Finns det ett LP-arbete i Västervik?

– Ja, och det arbetet vill vi satsa på. Det tillhör kyrkans trovärdighet att vi har ett genomtänkt socialt arbete. Evangeliet säger tydligt att vi ska ta hand om de utsatta.

Robert Tedenby kom nyligen hem till Sverige igen efter att ha hälsat på sin äldste son Mattias Tedenby, som spelar hockey i Davos i högsta ligan i Schweiz.

– Det går bra för laget och för Mattias. Förra säsongen tvingades de kvala sig kvar och i år är de med i toppen, berättar han.

Kommer du att kolla på några matcher med Västerviks IK?

– Ja, det ska jag göra. De jagar en slutspelsplats i hockeyallsvenskan. Kanske kan de byta plats med Oskarshamn och spela i SHL om något år. Det vore roligt om Västervik fick ett hockeylag i högsta serien för första gången någonsin.

---

Robert Tedenby

  • Är 54 år (född den 23 maj 1965).
  • Född och uppväxt i Örnsköldsvik.
  • Gift med Carina och har tre vuxna söner med familjer.
  • Har varit ungdomspastor i pingstkyrkan Västervik och ungdomspastor i pingstkyrkan Arken i Värnamo.
  • Spelat hockey i Modo, Team Boro, Västerviks IK och Värnamo GIK. Avslutade karriären 1997.
  • Under många år ledare på Sport for Lifes hockeyläger i bland annat Skillingaryd och Rönnäng.
  • Har de senaste sju åren varit ansvarig på Hela människan och LP-verksamheten i Värnamo.
  • Ny pastor och föreståndare i pingstkyrkan i Västervik.

---

Fler artiklar för dig