Nyheter

Social supermarket öppnar i Göteborg

Maträtt öppnar nu på fredag på Flatås Torg. Göteborgs första sociala supermarket kommer att sälja matsvinn och arbeta för att bekämpa matfattigdom. Butikschefen Ida-Lina Frisell säger att idén har mötts med ett "oslagbart engagemang".

1 av 2

Räddningsmissionen står bakom projektet med en social supermarket, tillsammans med Axfood. En nedlagd ICA-butik på Flatås Torg har renoverats med hjälp av volontärer. Många ideellt arbetande företag har också bidragit, skriver Räddningsmissionen i ett pressmeddelande.

– Engagemanget vi har fått uppleva har varit helt oslagbart, säger butikschef Ida-Lina Frisell.

Att Maträtt är en social supermarket innebär bland annat att man säljer matsvinn från andra affärer.

Arbetsträning

Butiken, som är en så kallad social franchise, erbjuder också arbetsträning och bekämpar matfattigdom.

– Vi kommer att ta emot matsvinn från olika grossister och matbutiker runt om i Göteborg. Maträtt riktar sig åt alla kunde och kommer att ha två olika prisnivåer. En för medlemmar, en för resten av allmänheten, berättar Ida-Lina Frisell.

Medlem kan man bli om man lever i ekonomisk utsatthet eller har försörjningsstöd. Denna grupp får till exempel betala tre kronor för en liter mjölk.

– Vi hoppas även på kunder som vill handla i butiken för att de vill bidra till minskat matsvinn och en mer hållbar värld, säger butikschefen.

Fräscha varor

I dag slängs en tredjedel av all mat som produceras. Samtidigt finns det människor som inte har råd med mat. Maträtt kan för dessa människor vara till hjälp.

– En del kan se skeptiska ut när vi pratar om att vi ska sälja matsvinn och tänker att det är gammal mat, säger Ida-Lina Frisell, och förklarar:

– Matsvinn kan innebära ett paket pasta med en gammal etikett, en grönsak med konstig form eller ett paket fil med kort hållbarhetsdatum. Vi kommer bara att sälja varor som är fräscha och går bra att äta, säger hon.

Butiken i Göteborg invigs med en kort ceremoni som är öppen för allmänheten fredag den 13 mars klockan 9.

– Vi är så taggade på att äntligen få öppna! Det här har vi väntat länge på, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson.

Fler artiklar för dig