Nyheter

Församling ringer runt till sina äldre medlemmar

Pingstkyrkan i Linköping har börjat ringa till alla medlemmar över 80 år för att se om de behöver hjälp i dessa coronatider. Volontärer i Svenska kyrkan i Gävle erbjuder äldre hjälp att handla.

Coronaviruset sprider sig över landet och den största riskgruppen som pekas ut är landets äldre. Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer nästan dagligen med nya direktiv, budskapet just nu är att om du är äldre bör du hålla dig inne och det är bra om du får hjälp med att gå och handla.

Börjar ringa

Därför har pingstkyrkan Cupolen i Linköping valt att ringa runt till alla äldre församlingsmedlemmar för att om möjligt kunna hjälpa till.

– Vi börjar i dag, tisdag, berättar Ann-Catrin Olsson, diakon i församlingen.

Hon säger att till en början vänder de sig till alla som är över 80 år, vilket är ungefär 140 personer.

– Vi vill veta hur de mår och om de behöver hjälp med någonting, förklarar hon.

– Nu är många osäkra och törs inte gå och handla. Så vi vill visa att vi finns till. Vissa är ensamma och har inte någon familj som kan hjälpa.

Erbjuder bön

Ann-Catrin Olsson säger att de inte bara vänder sig till församlingsmedlemmarna för att se över de materiella förutsättningarna. De vill även ta in den andliga aspekten och erbjuder en bönestund för dem som vill.

Men ni kan väl inte göra hembesök?

– Nej, det var första tanken vi hade, men det gör vi inte. Telefonen får bli väldigt viktig i det här sammanhanget. Jag är anställd som diakon och kommer att satsa mycket av min tid på att ringa runt. Men vi delar på ansvaret i församlingen, säger Ann-Catrin Olsson.

Läs mer EFK i coronakrisen: Hjälp en äldre att handla

Nå även andra

Exakt vad det hela kommer att leda till är svårt att veta på förhand. Men församlingen vill finnas till hands med en hjälpande hand så gott det går. Planen är att också på sikt ringa till dem som är något yngre, men i ett första läge gäller det att nå de allra äldsta.

Även de som inte är aktiva församlingsmedlemmar?

– Vi börjar med alla som står i matrikeln. Vi får se vad det leder till. Men vi vill ta hand om våra egna församlingsmedlemmar.

Volontärer i Gävle

I ett upprop i Gästrikekustens pastorat erbjuder sig volontärer i Svenska kyrkan i Gävle att hjälpa dem som inte längre kan åka och handla själva. ”Ring oss”, skriver de i ett upprop på Facebook med rubriken ”Ge oss idag det bröd vi behöver”. De erbjuder sig att hjälpa äldre personer som behöver hjälp med att handla eller åka till apoteket.

”Många står beredda att hjälpa den som har svårt att få hem det livsnödvändiga”, skriver Clara Bergel Jansson och Simon Hedlund i Facebookuppropet.

Man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att få hjälp. ”Vi kommer aldrig att be om pengar innan varorna är levererade”, betonar man i uppropet. Det finns också möjlighet att betala senare för den som inte har pengar hemma.

Samarbetar med andra

När Dagen når Clara Bergel Jansson berättar hon att de ännu inte har fått några förfrågningar om att handla.

– Men det finns också flera aktörer här som har erbjudit hjälp, berättar hon.

– Jag har haft kontakt med en restaurang som har erbjudit sig att leverera varor, och en affär har sagt att de kan köra hem varor.

Församlingen kommer att samarbeta med andra aktörer, också med hemtjänsten, säger hon.

– Vi vet ju inte hur länge det här kommer att vara. Därför är det viktigt att vi nu visar att handen är utsträckt från kyrkan.

Läs mer Läkare: Stanna hemma – det kan rädda andras liv

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar