Nyheter

Ungern inför undantagslagar – utan slutdatum

Ungern har infört undantagslagar som ger regeringen omfattande befogenheter att förbise parlamentet och normal lagstiftning – och det finns inget slutdatum satt. Svenska politiker från vänster till höger är oroade över att Ungern håller på att nedmontera sin demokrati.

1 av 4

Ungerns ledare premiärminister Viktor Orbán har redan tidigare ådragit sig kritik bland annat från EU-håll för att föra landet bort från demokratins spelregler. Nu hårdnar kritiken, efter att Orbán på tisdagen införde undantagstillstånd i landet. Undantagstillståndet är inte tidsbestämt, och ger premiärministern stora befogenheter.

Samtidigt görs spridandet av desinformation om coronaviruset brottsligt, och kan bestraffas med fängelse. Många fruktar att just dessa lagar också kan möjliggöra straffbarhet för att kritisera regimen. Det är coronapandemin som kräver dessa extrema åtgärder, menar premiärministern. Men alla är inte övertygade.

”Kristdemokraterna är tydliga med vad vi anser om utvecklingen i Ungern. Vi gav tidigt och tydligt stöd till ett artikel-sju-förfarande mot landet, en process som tyvärr står och stampar i ministerrådet. Den senaste utvecklingen är djupt oroande, visar dessvärre att vi haft rätt”, skriver den svenske KD-politikern Lars Adaktusson på twitter. Denna gång får KD-politikern stöd från vänster.

”Orban använder coronakrisen för att ytterligare urholka demokratin. Han är inte ensam, men som vanligt är han värst! Det är allas vårt ansvar att sätta stopp – inga mer EU-pengar till Ungern. Jag tror att det är det enda språk Orban förstår!” skriver Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk.

En del EU-parlamentariker går ännu längre i sin kritik. Flera finska parlamentariker är djupt kritiska, och någon vill till och med utesluta Ungern ur EU.

”En diktatur inom EU. Nu måste EU säga stopp, eftersom Ungern under ledning av Orbán inte fyller kriterierna för ett EU-land”, skriver socialdemokraten Miapetra Kumpula-Natri (SDP) på Twitter.

Liberala EU-parlamentarikern Sophie in´t Veld från Nederländerna, som leder EU-parlamentets grupp om rättsstatens roll, säger att Viktor Orbán ”färdigställer projektet med att ta död på demokrati och rättsstat i Ungern. Ungerns agerande är helt klart inte förenligt med EU-medlemskap”

Fler artiklar för dig