09 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkor i norska Bergen får miljonstöd

Kyrkor i norska Bergen får ekonomiskt stöd i coronakrisen. – Trossamfunden är en viktig del av civilsamhället, säger Håkon Pettersen, Kristelig Folkeparti i Bergen.

Det är de lokala politikerna i Bergen som lagt fram förslagt på ett tilläggspaket som ska gå till kultursektorn och idrottsrörelsen. Av den totala summan är 5 miljoner norska kronor öronmärkt för kyrko- och trossamfunden i kommunen, rapporterar norska tidningen Dagen.

Det är de norska kristdemokraterna, Kristelig Folkeparti, KrF, som drivit på för att även kyrkorna ska få ekonomiskt stöd under coronakrisen. Partiets gruppledare Håkon Pettersen förklarar varför kyrkorna behöver hjälp:

– Förbudet mot stora folksamlingar drabbar också kyrko- och trossamfunden. Många av dessa har tvingats ställa in eller skjuta fram sina aktiviteter. Det leder till bortfall av viktiga intäkter, säger han.

Han syftar bland annat på de kyrkor och församlingar som hyr ut konferenslokaler och liknande. Församlingarna är beroende av dessa intäkter för att klara sin ekonomi.

Bad inte om pengar

Enligt Håkon Pettersen är det dock inte kyrkorna i Bergen som själva frågat politikerna om ekonomisk hjälp, utan initiativet kommer från de lokala politikerna, framför allt i Kristelig Folkeparti.

– Församlingarna har inte för vana att vända sig till samhället för att be om pengar, men vi känner väl till hur det fungerar i kyrkor och samfund och vet att de är i behov av ekonomisk hjälp, säger han till norska Dagen.

I Bergen är det enligt tidningen två församlingar som har betydande intäkter från den typen av verksamhet. Dels Salem Misjonskirke, som är en del av Norsk Lutherska Misjonssamband, och dels pingstförsamlingen Salt.

"Viktig del av samhället"

Även pingstförsamlingen Tabernaklet har uthyrningsverksamhet.

– Trossamfunden är en viktig del av det norska civilsamhället. Därför är det viktigt att vi också ser dessa när många andra organisationer och verksamheter får ekonomisk stöttning, säger Håkon Pettersen.

Förslaget ska presenteras för kommunfullmäktige i Bergen den 22 april.

Läs mer Pingstkyrka: Vi våndas över vår ekonomi

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter