15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Företagarna: Reglerna bör ändras under coronakrisen

Det finns vissa typer av stödåtgärder som passar egenföretagare, men mer bör göras, tycker företagarorganisationen Företagarna. - Korttidspermitteringen gäller till exempel alla företag – utom just den som har enskild firma. Där tycker vi att reglerna bör ändras, säger Erik Ageberg som är näringspolitisk expert.

Företagarna är Sveriges största branschorganisation för företagare och representerar cirka 60 000 företagare, bland dem många småföretag. Erik Ageberg säger att han inte helt håller med Per Erkersgård om att det saknas stödåtgärder för egenföretagare under coronakrisen.

- Jag upplever ändå att det finns en del för egenföretagare. Sedan är det kanske inte tillräckligt.

Lättare att få A-kassa

Bland de stödåtgärder som kan komma i fråga för småföretagen finns till exempel att staten tar en del av sjuklönekostnad och karens, samt att skjuta upp vinster i periodiseringsfonder.

- Det är dock inget stöd, eftersom det ska betalas skatt på det till slut.

Det finns också lättnader i vilandereglerna för företag, vilket gör att om man låter sitt företag vila går det snabbare att kunna få A-kassa. Det ska också, enligt regeringen och bankerna, vara lättare att få lån till företaget. Men det sistnämnda stämmer inte helt, säger Erik Ageberg.

- Bankerna måste fortfarande göra en affärsmässig bedömning. Och det är väldigt svårt att få banklån till företag.

"Fel att företagsformen avgör"

Företagarna tycker, trots att visst stöd kan fungera för småföretag, att mer bör göras. Bland det viktigaste är att permitteringsreglerna också bör gälla enskilda firmor.

- Det är fel att det är företagsformen som avgör om du kan utnyttja detta eller inte.

Företagarna tycker också att det vore bättre med ett kostnadsstöd till företag i stället för de hyreslättnader som regeringen föreslagit. Kostnadsstödet skulle vara mer flexibelt och kunna utnyttjas till annat än just hyreslättnader.

Företagarna vill också att nedsättningen av arbetsgivaravgiften bör fortsätta längre än vad regeringen aviserat.

Ansträngt läge

Situationen just nu är mycket ansträngd för många företagare, säger Erik Ageberg.

- Det är en jätteutmaning för alla. Om nuvarande läge fortsätter i tre månader, då kan det bli oerhört svårt för många av våra medlemmar.

På Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, som organiserar yrkesutövare inom behandling, coachning, kost och träning, håller man med Per Erkersgård om att det kan vara svårt för den som har enskild firma att kunna ta del av stödåtgärderna.

- Vi har haft kontakt med oroliga medlemmar och som förbund försöker vi stötta dem så gott det går med att hålla dem uppdaterade om de åtgärder som presenterats. Vi peppar dem också att försöka tänka utanför boxen, se om de kan använda sig av andra kompetenser de har och kanske erbjuda andra tjänster, säger ordföranden och t f generalsekreteraren Mia Josjö.

Hon berättar att hennes förbund har skrivit ett öppet brev till regeringen i samarbete med Småföretagarnas riksförbund med förslag på åtgärder som kan hjälpa branschen att överleva.

Läs mer Per Erkersgård: Jag kan förlora hela min kundkrets under coronakrisen

---

Fakta

  • Dessa stödåtgärder finns för enskild firma: 1. Sänkta egenavgifter 2. Anstånd med att betala in skatter 3. Schabloniserad sjukpeng dag 1-14 4. Ändrad periodisering (innebär att man kan få tillbaka inbetald preliminär skatt). 5. Enklare att få a-kassa
  • (Källa driva eget.se)
  • Bland övriga stödåtgärder från regeringen finns rabatter i hyreskostnader, att pausa amorteringar på lån, lån med statlig garanti, samt särskilda stöd till kultur och idrott.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar