Nyheter

Han sprider glädje med kyrkklockors klang

William Hagström Berglöf i Valbo utanför Gävle har ett ovanligt intresse. Han spelar in ljudet av kyrkklockor och lägger ut med bilder på Youtube. – Jag har nästan fem hundra prenumeranter, säger han.

En del gillar fotboll medan andra föredrar att spela datorspel.

William Hagström Berglöfs största fritidsintresse är av ett annat slag. Han intresserar sig för kyrkklockor och har skapat en Youtube-kanal där han lägger ut material som kan ses gratis.

– Ibland är det ljud och bildspel och ibland ljud och film, berättar William som bor i Valbo utanför Gävle och går i åttonde klass.

Egen Youtube-kanal

För att fixa detta använder han sin mobiltelefon. Williams Youtube-kanal kallas Kyrkoklocksmannen, ett passande namn för det han håller på med.

I en intervju med SVT i februari i år berättade William att han hade 81 prenumeranter på sin kanal och att hans mål var att få 100 prenumeranter.

Har du nått ditt mål?

– Ja, det har jag. Jag är snart uppe i 500 prenumeranter, berättar William och låter lite överraskad över att så många är intresserade.

Intresset för kyrkklockor upptäckte han för ett par år sedan. Williams mamma jobbar i en kyrka där han upptäckte två fina klockor och efter det växte intresset.

Hur många kyrkklockor har du hunnit med?

– Ungefär 20 stycken. De flesta finns i Gävletrakten men ibland gör jag utflykter. Jag har varit i kyrkor i Uppland och Hälsingland och spelat in.

William berättar att han inte är ensam om att spela in kyrkklockors klang och lägga ut på Youtube, men kanske är han yngst. William är 14 år och delar intresset för kyrkklockor med tio andra personer i Sverige.

Har du någon favorit bland alla kyrkklockor?

– Klocka 1 i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle. Den låter lite mörk när den slår till och hörs nästan överallt. Dessutom har den en fin form med olika mönster, berättar han för Dagen.

William vet inte hur länge han kommer att hålla på med detta.

– Det beror lite på om jag får andra intressen som tar över. Mitt näst största intresse är musik, berättar William som tror på Gud och går i kyrkan på högmässa en gång i veckan.

Vad säger dina kompisar om ditt intresse för kyrkklockor?

– Några är beundrande medan andra kanske är lite avundsjuka.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig