15 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Solna pingst tog barnrytmiken ut på nätet

Kyrkans barnpedagog Charlotte Ström såg med sorg på hur alla verksamheter som tog emot barn i kyrkan ställdes in. Då valde hon att genom kyrkan starta en Facebookgrupp med öppen förskola. Plötsligt nådde verksamheten många nya föräldrar. – Det här blir förhoppningsvis en låg tröskel in i kyrkan, säger Charlotte Ström.

1 av 2

Det finns ett uppdämt behov hos småbarnsföräldrar att få stimulans, idéer och tips under karantäntiden. Det är något som sång- och danspedagogen Charlotte Ström har märkt av. Hon arbetar som barnpedagog i Solna Pingstförsamling. I coronakrisen är kommunens öppna förskola stängd och många föräldrar är hemma och vabbar med sina förskolebarn. I Solnas pingstkyrka startade man i höstas upp babyrytmik och sång för de allra minsta. Det var uppskattat och runt 30 föräldrar kom varje vecka. Men sedan kom coronakrisen och förändrade hela situationen.

Mötesplatser försvann

– Alla mötesplatser för barn och föräldrar försvann mer eller mindre. Vi bad över det och kände att nu har vi möjlighet att göra en virtuell mötesplats i stället. Detta för att sprida lite glädje, inspiration och hopp i en mörk period i livet, säger Charlotte Ström till Dagen.

Facebookgruppen ”Öppna förskolan hemma" är kopplad till en Youtubekanal och samlar barnsånger, lekar, pyssel och andra kreativa idéer som småbarnsföräldrar kan göra gemensamt med sina barn. Gensvaret på initiativet kom snabbt. De två första dagarna hade över 130 personer sett den första inspelade videon. Gruppen ligger under kyrkans Facebooksida för att visa sin tydliga koppling till Solna pingstförsamling. Samtidigt är tanken att både kristna och personer utan kyrklig bakgrund ska känna sig lika välkomna att vara med.

Läs mer Kalmar pastorat tvålar in församlingsborna

Inbjudande för alla

– Förhoppningsvis blir det här en låg tröskel in i kyrkan. Det kristna budskapet kommer poppa upp i lite sånger ibland. Men det ska alltid vara en inbjudande atmosfär för alla. Vi kommer ha önskesånger och då har en del föräldrar önskat några kristna barnsånger. Då kanske några lyssnar och sjunger som inte annars skulle ha gjort det, säger Charlotte Ström.

– I den här tiden behöver vi det kristna hoppet mer än någonsin.

Efter lanseringen av den nya Facebookgruppen är det flera som hört av sig med glada hejarop. Föräldrar från andra städer, där det inte finns professionell barnrytmik i kyrkan, hänger på och följer gruppen tillsammans med sina småbarn.

Kyrkan blir mindre främmande

– Plötsligt når vi inte bara barnen och föräldrarna på vår gata, utan många fler personer. Och varje gång någon tittar på sångsamlingarna dyker också kyrkans namn upp. Det kanske kan leda till att kyrkan inte känns lika främmande att besöka efter att coronakrisen är slut. Men jag har inte tänkt sluta med gruppen även när verksamheten kan starta i kyrkan igen. Den får komplettera verksamheten i stället, säger Charlotte Ström.

Läs mer Samuel Ljungblahd bjöd på Facebook-konsert

Linnéa Jimenez

Linnéa Jimenez är tidigare reporter på Dagen. Hon har också vikarierat som familjeredaktör.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar