11 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Gudstjänst via Zoom våldgästades av Ku Klux Klan

I tider av karantän ställer många kyrkor om sin verksamhet och samlas till gudstjänst på virtuella plattformar. Men när en församling i Massachusetts i USA livestreamade sin gudstjänst via Zoom hackades mötet av rasistiska kommentarer och brinnande kors.

Församlingen i Massachusetts kallas Tabernacle Congregational Church och ligger i staden Salem. Den tillhör United Church of Christ och är en av alla församlingar som tagit till sociala medier och virtuella plattformar för att fortsätta hålla kontakt med sina församlingsmedlemmar.

Tog över efter 10 minuter

Under ett söndagsmöte hade församlingen lagt upp en Zoom-länk, för att delta i gudstjänsten, i sina sociala mediekanaler. Tio minuter in i mötet gick en grupp människor in och tog över genom att posta en video på Ku Klux Klan-möten med brinnande kors. Personerna tog också över ljudet med flera rasistiska kommentarer och spelade en sång med rasistiskt innehåll gentemot afroamerikaner, skriver The Christian Post.

Pastor Joe Amico, berättar i en intervju att personerna som "Zoom-bombade" mötet hela tiden bad värden för mötet att få dela sin skärm med alla deltagarna. Så fort personen blev avstängd och utslängd ur mötet kom det in en annan person med samma meddelande och samma hatpropaganda. Så fortsatte det till mötet avslutades helt.

Rubriceras som hatbrott

Händelsen har polisanmälts och rubriceras som hatbrott. Församlingen har nu slutat att dela sina Zoom-länkar i sociala medier. I stället mejlar de ut länken till sina kontakter.

– Vi mår dåligt över det som hänt för vi har haft besökare som deltagit i våra gudstjänster. Nu måste alla kontakta oss för att få veta vilken länk vi använder och de måste först bli utfrågade om hur de känner till oss, säger Joe Amico, till The Christian Post.

FBI: dela inte möteslänkar öppet

Enligt nyhetssajten är församlingen Tabernacle är en av flera församlingar som blivit utsatta för "Zoom-bombning" på liknande sätt. Meddelanden som tvingar sig in i dessa möten kan ha både rasistiska, hatiska och pornografiska innehåll. Enligt polismyndigheten FBI är detta ett ökade problem och de rekommenderar att nu inte öppet dela sina virtuella möteslänkar samt att mötesvärden ska hålla hård kontroll över vem som har rättighet att skärmdela under möten.

Läs mer Pastor köpte "rasistlokal" – hyllas i filmen Burden

Linnéa Jimenez

Linnéa Jimenez är tidigare reporter på Dagen. Hon har också vikarierat som familjeredaktör.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar