11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Poliser bröt sig in i husförsamling i Kina

Polis tvingade sig med våld in i en husförsamling i Xiamen i sydöstra Kina mitt under en gudstjänst i söndags. Den kristna människorättsorganisationen ICC protesterar och uppmanar det internationella samfundet att fördöma Kinas upprepade brott mot mänskliga rättigheter.

1 av 2

Några manliga personer försökte blockera ingången, men det hindrade inte ett tio-tal myndighetspersoner från att ta sig in i lokalen. Styrkan, som uppgav sig vara utsänd från den lokala religiösa byrån, skrek åt mötesdeltagarna att samlingen var "illegal".

Några mötesbesökare, som tog fram sina mobiler och spelade in händelsen, beordrades att sluta med detta. Flera mobiltelefoner togs i beslag.

Flera filmklipp från polisens tillslag

På ett filmklipp som delats på sociala medier av predikanten Yang Xibo syns hur polisen trycker ned några personer med huvudena mot golvet. De som gör motstånd släpas ut ur lokalen, rapporterar den kristna människorättsorganisationen International Christian Concern, ICC, i ett pressmeddelande.

Ingripandet gjordes utan någon dokumentation, som bevisar att polisen hade lagliga befogenheter att ta till sådana drastiska medel.

I ett annat filmklipp som lagts ut på nätet av organisationen Chinese Christian Fellowship of Righteousness, hörs någon ropa: "Ni har trängt er in i mitt hem och tagit våra mobiltelefoner, ni har slagit oss, ni har använt våld mot oss. Det är olagligt!"

Läs mer Kina begränsar religionsfriheten

Husförsamling samlas i bostad

Husförsamlingen Xingguan i Xiamen samlas i en bostad. Den är inte registrerad som en del av den statskontrollerade så kallade Tre-Själv-kyrkan, vilket enligt ICC kan vara en förklaring till ingripandet.

Enligt Bob Fu på China Aid fick en av deltagarna en revbensfraktur, en skada på bröstkorgen och blåmärken på armarna. Ytterligare två personer, en man och en kvinna, skadades också lindrigt vid ingripandet. Barn som var med blev skräckslagna och skrek när de blev ögonvittnen till den brutala händelsen.

Grannar som filmade ingripandet med sina mobilkameror råkade också illa ut. Polisen tvingade sig även in i flera andra lägenheter i huset och undersökte då bland annat litteratur hos de boende.

Varning av myndigheterna tidigare

Sex personer togs om hand efter ingripandet, och de släpptes senare. De togs emot av medlemmar i husförsamlingen som väntade utanför.

I april fick husförsamlingen Xingguan en varning av myndigheterna. De påstår att pastor Titus Yu har brutit mot lagen och om inte församlingen lyder hotar myndigheterna med att upplösa den.

– De senaste veckorna har vi sett en ökad aktivitet från myndigheternas sida. Kyrkobyggnader har förstörts och kors har monterats ned, berättar Gina Goh på ICC.

Uppmanar till fördömande

Efter en tillfällig paus under coronapandemin, har de kinesiska myndigheterna åter börjat att slå till mot kristenheten i runt om i landet. Gina Goh tycker det är en beklaglig utveckling och ICC uppmanar det internationella samfundet att fördöma Kinas upprepade brott mot mänskliga rättigheter.

Kuststaden Xiamen ligger i provinsen Fujian i sydöstra Kina.

Läs mer Förföljda kristna negligeras av EU

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter