Nyheter

Allt färre unga vill byta kön efter medias uppmärksamhet

Nu frågar sig många hur regeringen kunde lägga fram ett skarpt lagförslag där 15-åringar skulle kunna genomgå underlivsoperationer som aldrig skulle gå att ångra.

1 av 2

Sedan SVT:s Uppdrag granskning sände sitt program “Tranståget” förra året har antalet unga som söker vård för könsdysfori minskat drastiskt. Färska uppgifter som presenteras är att antalet remisser till KID-teamet vid Karolinska universitetssjukhuset minskade med 65 procent, enligt Uppdrag gransknings uppföljande program i ämnet som sänds den här veckan.

Tidigare tabu

Uppmärksamheten i media tros vara en av orsakerna till den minskade efterfrågan att operera underlivet, inte minst efter att personer som själva genomgått en könsoperation berättat att de efteråt ångrade sig. Enligt Uppdrag granskning har det tidigare varit närmast tabu att berätta om ångerproblemen.

Ofta är det unga tjejer som även har någon annan diagnos som sökt sig till vården med önskan om att få byta kön.

Socialstyrelsen bytte fot

Det är inte bara enskilda personer som på senare tid visat ånger i frågan, utan även institutioner. Exempelvis Socialstyrelsen som tvärvänt, vilket Dagen tidigare skrivit om. Som remissinstans såg de inga problem med könskorrigering på 15-åringar då regeringen lade fram det som lagförslag, nu vill de bromsa den utvecklingen.

Frågan som ställs nu är hur regeringen kommer att agera? Ska lagförslaget tas tillbaka, eller tänker de gå vidare? Socialminister Lena Hallengren (S) är ansvarigt statsråd och har ärvt frågan från sina företrädare på posten, men duckar i dagsläget för frågor då hon är upptagen med hanteringen av coronakrisen.

Läs mer Socialstyrelsen emot sänkt åldersgräns för könskirurgi

"Ett haveri"

Men det är mot Lena Hallengren många riktar blicken. Svenska dagbladets (SvD) ledarskribent Lydia Wålsten vill att hon som ansvarig minister ska ta ansvar för det hon kallar för ett "könsdysfori-haveri".

I sin ledartext skriver hon att "Sverige var på vippen att tillåta könskorrigerande behandling för barn från 15 år trots att det vetenskapliga stödet brast".

Bland annat pekar hon ut att en bakomliggande faktor till att förslaget kunde få genomslag var att unga riskerade att begå självmord i väntan på en könskorrigering, något som det inte visade sig finnas något belägg för.

Läs även Joakim Hagerius: Utredarna slarvar och går för fort fram om könsbyte

Men för livet

Även kristdemokraten Mikael Oscarsson tar upp självmordsargumentet då han kritiserar hanteringen av könsbytesfrågan. Själv vill han peka på de problem som kommer efter att en ung människa genomgått en operation av underlivet, där många kan få men för livet.

Inte minst tycker Mikael Oscarsson att det är olyckligt att unga personer även blir sterila i samband med en könsoperation.

– Det här är inte som att byta färg på en lada, säger han till Dagen.

Kejsaren är naken

Själv kallar han lagförslaget som lagts fram som en stor skandal och jämför situationen med sagan om "Kejsarens nya kläder" där Uppdrag gransknings program plötsligt gjorde det uppenbara synligt för alla.

– Men var står regeringen efter alla de här krumbukterna. Har de tagit in de här, undrar Mikael Oscarsson.

– Hur förklarar de att de kom fram till det här, att femtonåriga barn ska få byta kön utan föräldrarnas godkännande.

Han har tidigare debatterat frågan med Lena Hallengren i riksdagen. Nu vill han gå vidare, inte minst efter att ministern tidigare förlitat sig på vad Socialstyrelsen sa innan de bytte fot i frågan.

Läs också Dotterns snabba könsbyte upprör mamma – ”Detta är en stor vårdskandal”

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig