21 januari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tyskland kriminaliserar könskorrigering

En ny lag som förbjuder könskorrigering för personer under 18 år, har antagits av det tyska parlamentet.

1 av 2

Lagen innebär att minderåriga inte får genomgå någon som helst behandling som syftar till att förändra deras sexualitet och könsidentitet.

Förbudet gäller även personer mellan 18 och 26 år "om dessa är utsatta för påverkan", till exempel genom tvång eller hot.

Riskerar bli bötfälld

Den som bryter mot lagen riskerar upp till ett års fängelse eller böter på 30 000 euro, motsvarande cirka 320 000 kronor.

Föräldrar som tillåter sina barn att genomgå sådan behandling kan också straffas enligt den nya lagen, som antogs i förra veckan av den tyska förbundsdagen.

Läs mer: KD: Pausa alla könsbyten hos unga

Studier visar att könskorrigerande behandlingar kan leda till depression och ökar risken för självmord, uppger brittiska BBC.

Förordar högre gräns

Kritikerna menar dock att lagen inte är tillräcklig. Oppositionspartiet De Gröna vill att åldersgränsen ska höjas till 26 år medan Vänsterpartiet föredrar 27 år som gräns.

Även högernationalistiska AfD, Alternativ för Tyskland, är motståndare, rapporterar Deutsche Welle.

Läs mer: Storbritannien: Ingen könskorrigering av barn

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU har tillsammans med sin koalitionspartner socialdemokraterna SPD, röstat igenom den nya lagen. Detta med hjälp av det liberala partiet FDP.

Staten tar ställning

Kristdemokraten och hälsoministern Jens Spahn, som själv är homosexuell, förklarar varför han tycker att lagen är nödvändig:

– Unga människor får aldrig pressas till att genomgå könskorrigering. Därför är det viktigt att staten tydligt signalerar att man inte stöder detta, säger han.

– Vi måste skydda de unga, menar Jens Spahn som 2018 var en av kandidaterna att efterträda Merkel som partiledare när Annegret Kramp-Karrenbauer röstades fram.

Berör tusen årligen

Tyskland är den femte nationen i världen som kriminaliserar könskorrigering. Tidigare har Malta, Ecuador, Brasilien och Taiwan stiftat sådana lagar.

Årligen är ungefär 1 000 personer föremål för könskorrigerande behandling i Tyskland. Detta enligt statistik från Magnus Hirschfeld Foundation, en Berlin-baserad organisation för mänskliga rättigheter.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter