17 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Vem i din familj får gå hungrig?

Du är mamma till fem barn och maten räcker inte till alla. Vad gör du? För dig är frågan kanske teoretisk. För Antonia är det verklighet.

– Alla är så rädda och barnen gråter när de hör om sjukdomen och hur den utvecklas.

Antonia Pirir är orolig. Hon och hennes familj bor i Guatemala och lever på att odla och sälja blommor. Men utegångsförbud och andra åtgärder för att minska smittspridningen slår hårt mot deras försörjning.

– Mina fem barn får inte gå i skolan längre och jag har inte mat till oss alla. I skolan fick de frukost, men nu när vi alla är hemma räcker inte maten till, säger hon.

Antonia är en av många utsatta kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningen i Guatemala. För de här kvinnorna finns ingen hjälp att få, varken från regeringen, kommunen eller privata företag.

Biståndsorganisationen Diakonia har varit på plats i Guatemala sedan 1960-talet och har genom sin långvariga närvaro arbetat upp kanaler och metoder som nu kommer till användning i den akuta situation som Corona-pandemin ställt människorna inför. Sedan pandemins utbrott har 1500 matpaket delats ut till utsatta kvinnor och deras familjer.

– Innan vi började leverera mat undersökte vi de mest akuta behoven. Många här har inte tillgång till dricksvatten eller tvål och framförallt inte till mat, berättar Esperanza Tubac som är koordinator på AGIMS, en av Diakonias hundratals samarbetsorganisationer.

För 194 kronor kan du ge en familj på fem personer mat för två veckor.  

Innehåll i matpaketen Esperanza delar ut:

12 kg majs  
1,5 kg bönor  
1,5 kg ris  
1,5 kg pasta  
1 flaska olja  
1 paket margarin  
1,5 kg socker  
2 soppor  
1 ansiktsmask eller munskydd

diakonia.se/corona kan du läsa mer om vad Diakonias insatser för att stoppa hunger och rädda liv. 

---

Swisha ett matpaket!

  • 194 kronor räcker till mat i två veckor för en familj i Guatemala.


  • Klicka här för att swisha din gåva!
  • Pengarna går till Diakonias akuta insatser i coronakrisen.


  • Antonia Pirir bär hem sitt matpaket.

---

Fler artiklar från Nyheter