Nyheter

Coronadrabbad kyrka i Georgia åter öppen

Efter månader utan "riktiga" gudstjänster öppnade församlingen The Church at Liberty Square i Cartersville i Georgia i sydöstra USA åter sina portar för gudstjänstfirare.

Församlingen drabbades av ett utbrott av coronaviruset i början av mars med minst 75 smittade gudstjänstdeltagare. Kyrkan stängdes för sanering och och sedan dess har det varit tomt i kyrkbänkarna. Tills i söndags.

En reporter från tidningen The Atlanta Journal-Constitution som var med vid nyöppnandet berättar om gudstjänstfirare med munskydd som höll sig från att skaka hand, iakttog säkerhetsavståndet på två meter och köade för att bli insläppta i omgångar.

De möttes av mötesvärdar framför kyrkan som höll i skyltar som konstaterade: "Så glad att du är här", "Välkommen hem" och "Du ser fantastisk ut".

Församlingens pastor höll en upplyftande predikan utifrån den 34:e psalmen och orden "Den rättfärdige drabbas av mycket ont, men Herren räddar honom från allt."

– Vi har varit på en lång och krokig väg. Det har verkligen varit en resa. Men jag vill säga till dig att du i dag är ett levande vittnesbörd på att helvetets portar inte kan få makt över församlingen och att Herren Jesus Kristus bygger, sa Jacob King, förstepastor i församlingen.

Men gudstjänsten präglades också av sorg och förbön över den nu rådande situationen med uppblossade rasmotsättningar.

– Just som vi trodde att vi tagit oss igenom den här pandemin, vad händer? Nu visar sig den fruktansvärda synden rasism – och det är precis vad den är, sa Tom Madden, administrativ biskop för samfundet Church of God i norra Goergia.

– I dag ber jag emot en ande av rasism som har kommit emot vår nation och vår värld. Vi talar emot den i Jesu namn. Jag ber i dag att läkedom ska komma till vårt samhälle, till vår nation i dag, bad Madden.

En av de första gudstjänstbesökarna på söndagen var äldestbrodern Linny Dew. Han kom i en röd ansiktsmask med Georgiauniversitetets emblem och är en av de som drabbades av virusutbrottet i kyrkans lokaler och blev sjuk i covid-19.

Rörd berättar han för The Atlanta Journal-Constitution om hur det är att vara tillbaka i kyrkan.

– Jag är lyckligt lottad då jag överlevt. Jag har förlorat väldigt nära och kära vänner som jag har gått till kyrkan med de senaste 25 åren. Jag har varit en del av den här gemenskapen sedan jag flyttade hit. Det blir som din förlängda familj, sa Linny Dew.

Det är fortfarande inte helt klarlagt hur viruset fick en sådan spridning just i den aktuella kyrkan, men enligt hälsomyndigheter i Georgia kan det faktum att det var en väldigt stor kör som sjöng i gudstjänsten den 1 mars vara en en av de bidragande faktorerna.

Läs mer Trump kräver att kyrkor ska få öppna omgående

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig