14 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Upplagt för storbråk om Hagia Sophia

Kyrka, moské eller museum? Många länder lägger sig nu i vad som ska hända med Hagia Sophia efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat att landmärket ska bli en moské.

1 av 2

Den byggdes som en kyrka på 500-talet. Länge var Hagia Sophia en av det bysantinska rikets arkitektoniska juveler och den kristna ortodoxa världens stora landmärke. Men i och med muslimska erövringen på 1400-talet gjordes den pampiga byggnaden om till en moské.

Fortfarande är Hagia Sophia en omtvistad byggnad.

Är ett museum

Byggnaden är ett av Istanbuls stora landmärken och en av Turkiets stora turistattraktioner. Sedan 1934 är Hagia Sophia ett museum, ett steg som togs då Turkiet under det tidiga 1900-talet tydligt profilerade sig som en sekulär statsmakt.

Men inom kort kan byggnaden återigen bli en moské. Det är vad Turkiets president Erdogan lovat sina väljare och det passar också in i hans politiska bygge som lutar sig allt mer mot islam. Den 29:e maj hölls en uppmärksammad Koranläsning och bönestund inne i byggnaden vilket ses som ett steg på vägen mot ombildningen.

USA protesterar

Men mosképlanerna stöter på protester. USA har i sin årliga rapport om religionsfrihet vädjat till Turkiet att bromsa planerna och att de bör respektera byggnadens religiösa historia, rapporterar The ortodox world.

USA:s linje är att Hagia Sophia ska få vara en enande symbol för människor med olika tro.

Förstör balansen

Även Ryssland lägger sig i, där landets inflytelserika ortodoxa kyrka protesterar i skarpa ordalag.

– Varje försök att ändra katedralen Hagia Sophias status som museum kommer att leda till att man förstör den redan sköra interreligiösa balansen, säger metropoliten Hilarion, enligt Middle East Monitor.

Även från Grekland hörs högljudda protester angående mosképlanerna, då man i landet anser att den tidigare kyrkan byggdes upp av deras förfäder. Turkiet och Grekland har sedan länge en infekterad relation, inte minst då mycket av det grekiska historiska arvet återfinns i det som i dag är Turkiet. Hagia Sophia sågs länge som den grekisk-ortodoxa kyrkans stora katedral.

Het politisk fråga

Var det hela kommer att sluta?

Debatten pågår som bäst och även i Turkiet finns det en och annan som höjer sin röst mot president Erdogan. Som Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu som beklagar sig över att Hagia Sophia blivit en politisk stridsfråga såväl i Turkiet som internationellt.

– Jag anser att varken Istanbul eller Turkiet behöver den här typen av konfrontation just nu, sa han nyligen.

https://theorthodoxworld.com/turkey-urged-by-the-united-states-to-respect-status-of-hagia-sophia/

https://www.middleeastmonitor.com/20200611-russia-church-reject-turkeys-hagia-sophia-mosque-conversion-plans/

https://www.ekathimerini.com/253582/article/ekathimerini/news/imamoglu-hagia-sophia-is-being-instrumentalized-for-domestic-politics

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter