23 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Bön och bibelstudier under fotbollsuppehåll

Spelarna i det kristna fotbollsnätverket Ballers in God som riktar sig till proffsspelare i hela världen har använt uppehållet under pandemin till bön, bibelstudier och stärkande gemenskap. – Jag har saknat den här typen av nätverk, säger John Bostock, idégivare och en av grundarna av nätverket.

1 av 3

I helgen hade allsvenskan premiär och i veckan drar Premier League-fotbollen i gång igen efter coronauppehållet. Ett par veckor efter tyska Bundesliga, som redan hunnit avverka några spelomgångar inför tomma läktare.

Hundra spelare är med

Nätverket Ballers in God, BIG, som samlar ett 100-tal spelare med en kristen övertygelse i tolv olika länder och proffsligor runt om i världen, har använt uppehållet till uppbyggelse och gemenskap.

– Alla förstår inte riktigt vad det innebär att befinna sig i fotbollsbubblan. Därför är det fantastiskt att få dela erfarenheter med kollegor som vet, säger John Bostock till Premier Christian News.

Läs också: Theo Rask siktar på en ordinarie tröja i ”Guldköping”

Ballers in God skiljer sig från många andra kristna idrottsorganisationer genom att det är grundat av spelare för spelare.

– Christians in Sport gör ett jättejobb, de har varit till välsignelse för mig genom åren och är det fortfarande. Det vi gör i nätverket Ballers in God skiljer sig lite från vad de gör, förklarar han.

Sitter på reservbänken

Bostock är utlånad från franska Tolouse till Nottingham Forest i Championship. Den här säsongen har mittfältaren, som debuterade för Crystal Palace redan som 15-åring, inte fått spela så mycket.

Bänknötandet har varit frustrerande och i den situationen har nätverket varit en tillgång, även innan coronaviruset slog till med full kraft och tvingade fotbollseuropa att stänga butiken.

– En spelare i nätverket sa till mig: ´John, om du inte kommit till Forest, och jag inte till Ballers in God – då hade jag slutat spela fotboll.´

– Det han sa gjorde starkt intryck på mig. Jag insåg att det handlar inte bara om att jag ska spela vecka in och vecka ut. Det finns ett större syfte, där allt inte styrs av om jag spelar mycket eller lite.

Flytta fram positionerna

Nätverket har under speluppehållet på grund av coronapandemin fokuserat på bibelstudier, bön och att stärka sammanhållningen mellan individerna.

Planer finns på att flytta fram positionerna, och hjälpa fler spelare att hitta in i gemenskapen.

– Vi vill bli en tillgång, en resurs i samhället vid sidan om kyrkor och hjälporganisationer. Kanske kan vi anordna fotbollsturneringar, komma in i skolor och plantera församlingar, drömmer John Bostock.

– Som fotbollsspelare har vi en plattform och om vi använder den på ett klokt sätt, kan vi göra mycket nytta, resonerar han.

Spelat i många klubbar

Bostocks egen fotbollskarriär har inte blivit vad han hoppades. Han har representerat inte mindre än fjorton olika klubbar i fem olika länder. Idén till att starta ett kristet fotbollsnätverk fick han i Belgien.

Han berättar att språket var en utmaning och det faktum att många matcher spelas på söndagar underlättade inte att komma iväg på gudstjänster.

– Jag bad till Gud och upplevde att jag skulle starta ett nätverk för kristna fotbollsspelare.

Det ledde fram till att idén om ett särskilt nätverk sjösattes 2015. Enligt John Bostock "utan någon fastslagen agenda, förutom att låta den helige Ande verka".

Mycket glädje och skratt 

Sedan dess har allt fler spelare från fotbollsligor runt om i världen hakat på. De träffas i olika grupper online för att umgås, be och dela livets glädjeämnen och svårigheter.

– Vi grät, skrattade, läste Bibeln och bad tillsammans. Som en stor familj, berättar John Bostock om upprinnelsen till Ballers in God. Sedan dess har nätverket växt, fler och fler har upptäckt att det fyller ett behov.

Läs mer: Biskop kritisk mot giriga fotbollsklubbar

I en tid när det mesta är mer osäkert än på länge, menar han att nätverket har mycket att bidra med.Och han uppmuntrar kristna att vara med och be för saken.

– Be att vi har våra ögon fästa på Kristus, att vi blir ljus. Vi finns i en märklig fotbollsvärld där spelare dyrkas och där enskilda stjärnor känner sig som gudar.

– Mycket av detta har skakats om genom corona. Be därför till Gud att spelare i världens fotbollsligor inser att de behöver Jesus. Det skulle vara helt otroligt och ge oss möjligheten att peka på Jesus.

---

Ballers in God

  • Grundades 2015 av några fotbollsproffs, däribland engelsmannen John Bostock.

    I nätverket finns bland från engelska Premier League.

    Även spelare från ligor i Nederländerna, Ghana, Nigeria och Sverige är med, till exempel Isaac Kiese Thelin.

    Grupper möts online på olika språk varje vecka.

    Den uttalade målsättningen är att "ena, utrusta och göra spelare till lärjungar".

---

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter