Nyheter

Så ska campingarna skydda sina gäster mot smitta

De kristna campingar som varje sommar lockar tusentals besökare, har i år fått tänka till hur de ska skydda sina gäster från att smittas av covid-19. Föreståndare: ”Vi rekommenderar gästerna att ta med egen diskborste.”

1 av 6

Massor av handsprit, skärpta hygienrutiner och uppmaningar att hålla avstånd, är gemensamma svar för alla campingar Dagen har pratat med. Vi har ställt frågan hur de har förberett sig för att skydda sina gäster från smittan. Samtliga säger sig följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men sedan finns de som tagit steget längre och hittat egna lösningar och rekommendationer.

– Vi har plockat bort diskbaljor och diskborstar från diskrummen och uppmanar gästerna att ta med sig egna, säger Per Henrik Huss, föreståndare för Bödagårdens camping på Öland.

Han och kollegorna har noggrant gått igenom servicehusen för att upptäcka möjliga fällor för smittöverföring. För det är just servicehusen som alla campingar anser vara mest kritiska ur smittsynpunkt.

Bödagården har dragit fram mer varmvatten i fler handfat och har anställt extra personal i sommar för städ. Täta turer med desinficeringsmedel utlovas och servicehusen storstädas en extra gång per dag.

Gullbrannagården i Halmstad har också varit förutseende och sett till att minska risken för smitta på toaletter och duschar.

– Vi har toaletter och duschar för 500 enheter och vi brukar ligga på en beläggning på 300. Vi har nu överkapacitet på duschar och toaletter, säger Ewa Bylander, vd och platschef på Gullbrannagården.

Läs mer Löttorp och Gullbranna optimistiska

Hon förklarar att de har satt ut tvål och handsprit i alla servicehus men poängterar också att gästerna behöver ta ett eget ansvar.

– Vi har verkligen gjort vad vi kan för att gästerna ska känna sig trygga när de bor här. Men sedan är det upp till var och en. Alla gäster som kommer hit ska vara friska och vara noga med sin handhygien.

På Vallersvik camping, mellan Varberg och Kungsbacka, hoppas Karin Hansen, campingvärd, att gästerna nyttjar sina egna resurser för att minska smittspridning.

– Vi uppmanar så många som möjligt att använda sina egna husvagnar och husbilar, att gå på toaletten där, för att inte behöva nyttja servicehusen i onödan.

Om det blir en riktig campingsommar eller inte återstår att se. Med inställda aktiviteter och mötesprogram räknar fler campingar med ett bortfall av gäster. Samtidigt är fler hemma i Sverige i sommar och det kan innebära att det blir högtryck på campingarna. I Vallersvik ser dock Karin Hansen ett ändrat beteende hos gästerna.

– Vi märker att de bokar längre vistelser. Vi har haft mindre strögäster som kommer spontant på kvällarna men större tryck på förbokningar. Det är positivt, då slipper vi mycket in- och utcheckningar i receptionen.

På Sorsele camping i Lappland har man i år förlorat mer än hälften av besökarna.

– Vi har 30-40 procent gäster av vad vi normalt har, säger Sven Sievers, campingägare.

Några större åtgärder på grund av corona har de inte behövt ta, hävdar han, eftersom de redan har inarbetade och väl fungerande hygienrutiner.

– Vi har ingen corona här i Sorsele och vill inte ha det, säger han och skrattar.

– Vi desinficerar alla ting som gästerna använder. Det gjorde vi även innan corona, men nu har vi fler flaskor handsprit till gästerna.

– Gästerna är varmt välkomna!

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig