Nyheter

Balkongkyrka sprider hopp i pandemin

När virusrestriktioner stoppar människor från att gå till kyrkan får kyrkan i stället komma till dem. I Kenyas huvudstad Nairobi åker prästen Paul Machira runt med sitt band för att predika och underhålla personer från marken under deras balkonger.

1 av 5

I ett bostadsområde i Nairobi står prästen Paul Machira och hans band framför några hus och sjunger och spelar. Barn och vuxna stämmer in i sång och dans på de omkringliggande balkongerna.

En stor del av det kenyanska samhället stängdes ner när coronapandemin gjorde sitt intåg i det östafrikanska landet. Det har också omfattat kyrkor, vilket varit kontroversiellt i landet som har omkring 84 procent kristna i befolkningen.

"Största möjligheten"

Balkongkyrkan startade efter det att en söndagsskolelärare började åka runt för att underhålla barn på deras balkonger. Det blev snabbt en succé och Paul Machira, som kallar sig barnpredikant, anlitades för att ta initiativet vidare.

– När corona översvämmade Kenya och världen var den religiösa gemenskapen någonting som snabbt avbröts, säger Paul Machira till nyhetsbyrån AP.

– Men jag tror också att det här är den största möjlighet som någonsin har uppstått för vår kyrka, eftersom vi har fått en anledning att gå ut på gatorna.

Stort intresse

Barn har haft det särskilt tufft sedan skolorna i landet stängdes, enligt Machira. I många fall har de varit fast i sina hem från det att de vaknar till det att de går och lägger sig.

För att inte stöta sig med någon så åker balkongkyrkan bara till ställen dit de har blivit inbjudna. Och intresset har varit så stort att de har bokats för upp till fyra spelningar per dag, som de gör helt gratis.

– Jag har under hela min uppväxt velat göra barn glada och få dem att verkligen uppskatta kyrkan, säger Machira till tidningen The Guardian.

Läs mer Oasrörelsen ut på böneresa i Sverige

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig