27 november 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Påven: "Moskébeslutet smärtar mig"

Protesterna fortsätter att strömma in från kristet håll angående att Hagia Sofia görs om till en moské.

Katolska kyrkans ledare, påve Franciskus, säger att det smärtar honom mycket att Turkiet beslutat att göra museet och världsarvet Hagia Sofia i Istanbul till moské.

En provokation

Beskedet om att den världsberömda bysantinska kupolbyggnaden, som fungerat som både kyrka, moské och museum, åter ska bli en moské kom i veckan. Domstolsbeslutet beklagas av den rysk-ortodoxa kyrkan och Grekland har kallat det för en provokation mot den civiliserade världen.

– Mina tankar går till Istanbul, säger påven under sin veckoliga angelusbön på Petersplatsen.

Löfte från Erdogan

Domen var inte oväntad, då Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat sina anhängare att omvandla museet till en muslimsk helgedom. Han uppger att byggnaden återigen ska tas i bruk som moské i slutet av juli.

Hagia Sofia uppfördes 532–537 i dåvarande Konstantinopel och var länge världens största kyrkobyggnad.

Flera protester

Även Kyrkornas världsråd, ett ekumeniskt samarbetsorgan där bland annat lutherska, ortodoxa och anglikanska kyrkor ingår, har också i skarpa ordalag kritiserat Turkiet. Därmed står i stort sett hela den världsvida kristenheten enade i protesterna att göra Hagia Sofia till en moské.

TT och Jacob Zetterman

Läs mer Elisabeth Sandlund: Hagia Sofias öde är oroväckande

Fler artiklar