Nyheter

Flera präster står bakom krav på dödshjälp

Debatten om att införa dödshjälp har blossat upp igen. Samtidigt som flera kristna företrädare argumenterar emot finns även kyrkans företrädare på barrikaden på den motsatta sidan.

1 av 2

När ALS-sjuke Per Maritz nyligen avslutade sitt liv med läkaren Staffan Bergströms hjälp fick det stor uppmärksamhet, i och med att de därmed utmanade den rådande lagstiftningen om dödshjälp. De har inte hymlat med syftet, de vill testa gränserna och flera personer stämmer nu in i deras krav på att Sverige ska införa någon form av läkarassisterad dödshjälp.

Det här är en fråga där kristna företrädare nästan alltid protesterar.

Men det finns också de som är av annan åsikt. Det blir inte minst tydligt i den debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades i kölvattnet efter Per Maritz död.

Flera präster

Av de 88 debattörer som vill att dödshjälp ska utredas, och möjligtvis införas, återfinns fem personer verksamma inom kyrkan. Den mest namnkunnige är den tidigare biskopen i Härnösand, Tuulikki Koivunen Bylund, som även tidigare visat sitt stöd för dödshjälp.

Vid sin sida i denna debatt har hon även diakonissan Margareta Appel, prästen och teologen Carl-Reinhold Bråkenhielm, domprosten och religionsvetaren Johan Unger samt prästen och livsåskådningsforskaren Kjell Kallenberg.

"Den enligt vår mening ofrånkomliga slutsatsen är att obotligt sjuka och svårt lidande människor som inte längre vill leva bör ges en möjlighet att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt", skriver de i debattartikeln.

Rätt till frihet

Enligt debattörerna handlar det om människovärdets okränkbarhet samt rätten till liv och frihet. De vill också lyfta fram att det finns ett folkligt stöd för frivillig dödshjälp och de uppmanar nu politiker att ta intryck från de länder som redan infört aktiv dödshjälp.

I debattartikeln tar de också upp det motstånd mot dödshjälp som ofta kommer från religiöst håll, där de menar att det finns anledning att ha respekt för den övertygelsen.

"Men det hindrar inte att den drabbade måste få bestämma själv. Utan valfrihet går respekten bara i den ena riktningen", resonerar debattörerna.

Läs mer Elisabeth Sandlund: Dödshjälp ger inte ”värdig död”

Fler artiklar för dig