01 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Denis Mukwege dödshotad efter hatkampanj

Sedan en tid tillbaka är grundaren av Panzisjukhuset Denis Mukwege utsatt för en hätsk hatkampanj på sociala medier, och även mottagit dödshot. Nu kräver organisationen Physicians for Human Rights (PHR) att hoten upphör.

Läkarorganisationen beskriver i ett upprop hur hoten mot Mukwege har intensifierats och kräver åtgärder för att de upphör.

Under de senaste veckorna har Denis Mukwege, som prisats för sitt arbete med kvinnor utsatta för sexuellt våld, blivit måltavla för hot både på nätet och per telefon och sms. Det hela började efter att general James Kabarebe, före detta försvarsminister i Rwanda och rådgivare till Rwandas president Paul Kagame, fördömde Mukwege i Rwandas nationella tv.

"Oroade"

"Hoten verkar vara ett svar på detta uttalande och också hänga ihop med en våg av våld från lokala beväpnade grupper i Södra Kivu i DR Kongo", skriver läkarorganisationen. De menar att hoten också har ursprung i att doktor Mukwge kräver implementering av FN:s rekommendationer angående brott mot mänskliga rättigheter i DR Kongo mellan 1993 och 2003. I FN:s rekommendationer ingår att ställa våldsverkare till svars för de mord och det våld som berövat tusentals människor livet och som orsakat det sexuella våld som Mukwege ser resultatet av på sin klinik.

Läkarorganisationen PHR skriver att de anser att hoten är "oroande" och kräver att de upphör. De manar FN att agera genom sin fredsbevarande organisation MONUSCO och ge Mukwege och hans familj skydd.

Läs också Läkarmissionen: Situationen i DR Kongo är extrem

Vill att regeringar stödjer

PHR betonar att Denis Mukweges verksamhet för att skydda mänskliga rättigheter i området är av stort värde, och att han måste få fortsätta sitt arbete.

PHR manar även regeringar runt om i världen att stödja Mukwege genom att inte tillåta fördömande uttalanden om Mukweges arbete med att avslöja det våld som har begåtts i DR Kongo.

Läs också Svenska politiker "djupt oroade" över hoten mot Mukwege

---

Arbetar för mänskliga rättigheter

  • Physicians for Human Rights (PHR) är en människorättsorganisation med säte i New York.

    Denis Mukwege är läkare och har startat kliniken Panzisjukhuset, där kvinnor som utsatts för sexuellt våld i konflikternas DR Kongo får vård. År 2018 mottog han Nobels fredspris för sitt arbete.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter