15 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Historiskt tonbyte i Tyskland

År 2001 började ett stycke av John Cage att spelas på en orgel i en gammal kyrka i Tyskland. Om allt går som planerat tystnar musiken om 620 år och på lördagen fick orgeln två nya pipor.

John Cage komponerade stycket Organ/ASLSP (As slow as possible) 1987. Enligt instruktionerna från Cage, som dog 1992, ska musiken spelas så långsamt som möjligt och på en konferens 1997 diskuterade musiker och filosofer hur detta skulle gå till.

Resultatet blev en specialbyggd orgel i Sankt Burchardi-kyrkan i Halberstadt som utan uppehåll har framfört stycket sedan 2001.

Allt inleddes med en 17 månader lång paus innan det var dags för det första ackordet. Det spelades också i 17 månader, följt av 12 månader med det andra ackordet. Sakta, men säkert har stycket fortskridit och när orgeln fick två nya pipor på lördagen innebar det att ackordet som har ljudit sedan den 5 oktober 2013 tystnade.

– Ljudet från den 5 oktober 2013 till i dag, som skulle ha varit Cages 108:e födelsedag är det längsta oavbrutna ljudet, sa Rainer Neugebauer, verksam vid John Cage orgelprojekt i Halberstadt enligt nyhetsbyrån Reuter.

Sandfyllda påsar

Vid tidigare förändringar av orgeln har tusentals intresserade tagit sig den avsakraliserade Sankt Burchardi-kyrkan. Men på grund av coronapandemin var antalet besökare betydligt lägre den här gången.

Orgeln drivs av en kompressor i källaren och pedalerna som reglerar luftgenomströmningen trycks ned av sandfyllda påsar. För att ändra ljudet behöver pipor manuellt tas bort eller läggas till.

Eftersom orgeln spelar dygnet runt är den också omsluten av plexiglas för att minska ljudvolymen.

Nästa förändring av orgeln sker om två år och planen är att hela stycket ska vara färdigspelat år 2640.

Klicka här för att lyssna på det aktuella ackordet.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter