09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Jesus-boten håller predikan på Twitter

Under pandemin har kyrkorna snabbat på sin tekniska utveckling. Nu kommer kanske nästa steg: predikan genom artificiell intelligens.

Även om gudstjänster över nätet har blivit vanligare under de senaste månaderna brukar det ännu vara präster eller pastorer som håller i predikan.

I USA har nu en mjukvaruutvecklare vid namn George Davila Durenda tagit den tekniska utvecklingen ett steg längre genom att automatisera även den biten. Han har nämligen skapat en algoritm som är tänkt att vara en "artificiellt intelligent kopia av Jesus".

– Algoritmen har lärt sig mänskligt språk genom att läsa Bibeln och inget annat och har absorberat varje ord mer noggrant än vad någon munk någonsin har gjort, säger George Davila Durenda enligt LiveScience.com.

Det resulterade i en datoriserad robot, en bot, som producerar text baserad på King James-Bibeln från 1611.

Utvecklaren Durenda skapade ett Twitter-konto för att sprida botens bibeltolkningar och tanken var att låta den artificiella intelligensen återskapa samma språkkänsla utan att helt och hållet kopiera det.

Många grammatiska fel

När boten började producera sina alster höll det dock inte samma kvalitet som Durenda hade hoppats på. Innehållet var antingen kryptiskt eller så var de grammatiska felen många.

– Du kan få en algoritm som tar konstnärliga friheter men med vissa misstag eller så kan du ha en tekniskt bättre men mindre intressant algoritm, men du kan inte ha båda, summerar George Davila Durenda.

Predikanter verkar alltså inte behöva oroa sig för att deras roll ska vara automatiseringens nästa offer.

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter