09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Dagen får ny digital plattform

Dagen byter plattform och får ett nytt digitalt utseende. – Detta ger oss stora möjligheter att vara ännu mer användarvänliga i våra olika digitala kanaler, säger Felicia Ferreira, chefredaktör och vd för Dagen.

1 av 3

Välkommen till nya versionen av Dagen.se! Som du kanske märker så ser inte sidan ut som den brukar göra. Det är för att vi har lanserat en helt ny plattform. Vi vill veta vad ni tycker! Smått som stort. Om ni upptäcker buggar eller fel mejla oss på webb@dagen.se

För ett år sedan bytte Dagen logotype och papperstidningen fick en ny grafisk form. Nu är det dags för en ny förändring.

– Papperstidningen påverkas inte. I våra digitala kanaler – som webb, mobil, Facebook och liknande – blir det däremot skillnad, berättar Jakob Ihfongård, digital redaktör och ansvarig på tidningen för utvecklingen av den nya plattformen.

Hur märker läsarna detta?

– Det blir lite luftigare och inte lika många färger i vinjetter, som på den gamla sajten. Den röda Dagen-loggan är dock intakt.

Vilka är fördelarna med den nya plattformen?

– Läsarna kommer att kunna ladda ned webbsajten snabbare och den blir mer stabil. Redaktionen kommer snabbare att kunna ändra på sajten när det händer något stort i nyhetsflödet. Större flexibilitet och snabbare nyheter till våra läsare, förklarar han.

Läs mer: Ny logotyp och nytt utseende i tidningen Dagen

Felicia Ferreira ser stora fördelar med den nya plattformen, som kallas Arc och är utvecklad av den ansedda tidningen Washington Post.

– I den medieverklighet vi lever, där utvecklingen går otroligt snabbt, är det inte lätt att stå ensam. Det krävs stora muskler och resurser för att hänga med.

– Med Arc får vi tillgång till mellan 200 och 300 av de bästa webbutvecklarna i världen. Det ger oss stora möjligheter att vara ännu mera användarvänliga i våra olika kanaler, säger Felicia Ferreira.

Dagen blir första tidning i Norden med Arc som digital plattform. Varför blev det Arc?

– Vi jämförde med andra plattformar på marknaden och såg en enorm skillnad. Andra system utgår från papperstidningen medan Arc utgår från den digitala verkligheten som driver utvecklingen framåt.

– Det ger Dagen nya möjligheter att nå ut med vår journalistik, säger hon.

Den nya plattformen sjösätts tisdag den 8 september klockan 15.00. Jakob Ihfongård ber alla Dagenläsare om lite tålamod.

– I övergången mellan de nya och gamla plattformarna kanske allt inte fungerar perfekt. Men vi jobbar för att få allt på plats så fort som möjligt. Sajten kommer efter hand att uppdateras och utvecklas med nya funktioner.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter