Nyheter

Dagen sänder gudstjänsten vid riksmötets öppnande

På tisdag 12.20 hålls den traditionella gudstjänsten i samband med att riksdagsåret börjar. Fast i år blir det inte på ett traditionellt vis.

Se gudstjänsten i efterhand här: Gudstjänsten vid riksmötets öppnande

Gudstjänsten i samband med riksmötets öppnande brukar fylla Storkyrkan i Stockholm till sista bänkrad. Hit brukar kungafamiljen, partiledarna och riksdagsledamöterna komma, bevakade av ett stort pressuppbåd.

Men coronaåret 2020 är det annorlunda, då enbart 50 personer tillåts närvara på gudstjänsten.

Dagen sänder live

Dagen brukar vara på plats och rapportera om vad som händer, men på grund av platsbrist släpps inte media in i kyrkan detta år.

Men den som vill ta del av gudstjänsten kan ändå göra det på Dagens sajt. 12.20 börjar gudstjänsten där högtidstalet kommer att hållas av domprost Hans Ulfvebrand.

Hov och riksdag

Representanter från hov och riksdag kommer att närvara, även om det blir mycket glesare än det hade varit i vanliga fall.

Efter gudstjänsten hålls även en ceremoni i riksdagen, även den med ett begränsat antal deltagare. Senare under dagen läser statsminister Stefan Löfven (S) upp regeringsförklaringen där han berättar om regeringens prioriteringar under det kommande året.

Läs mer Kungaparet firade efterlängtad gudstjänst i Slottskyrkan

Fler artiklar för dig