29 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristen hjälporganisation: Situationen på Lesbos är en humanitär katastrof

Maria Nyman, Caritas Europa: Nytt läger bör inte byggas - flyktingarna måste omlokaliseras.

Maria Nyman
Tragedin i flyktinglägret i Moria, som eldhärjades och lämnade tusentals barn och vuxna utan tak över huvudet, hade kunnat förutses - och undvikas. Det menar den kristna hjälporganisationen Caritas Europa, som nu efterlyser hållbara och långsiktiga lösningar.
- Alla de människor som bodde i Moria behöver nu stöd och hjälp, säger den svenska generalsekreteraren Maria Nyman till Dagen.

I ett skarpt uttalande kallar den katolske kardinalen Konrad Krajewski flyktinglägret på den grekiska ön Lesbos för ett koncentrationsläger. “Allt sedan påvens visit på Lesbos (2016) har vi bett om att dessa koncentrationsläger måste tömmas”, säger han till Catholic news service.

Kardinalen har själv besökt lägret i Moria flera gånger, och berättar att mindre grupper av flyktingar tillåtits lämna Moria efter påvens besök och fått en ny fristad i Vatikanstaten - på Vatikanstatens bekostnad. “Men man tillät oss bara att ta mindre grupper”, säger han och tillägger att det kunde ha gått att förutse att olyckor liknande den brand som nu härjat Moria skulle kunna inträffa.

Politiska lösningar krävs

I detta instämmer Maria Nyman, generalsekreterare i katolska hjälporganisationen Caritas Europa.

- Det var ganska förutsägbart att det skulle kunna bli så här, säger hon till Dagen från kontoret i Bryssel.

- Vi har länge sagt att vi behöver ett humant flyktingmottagande. Det här handlar om människor som gått igenom traumatiska situationer och som hamnat i ingenmansland. Det som nu utspelar sig är en humanitär katastrof.

Hon säger att hon själv inte skulle använda ordet “koncentrationsläger” om flyktinglägret i Grekland, men att det nu krävs politiska lösningar för att få till långsiktigt hållbara lösningar med rättssäker asylprövning.

Maria Nyman.

Europeisk solidaritet

Caritas kräver nu i ett uttalande att EU-ledarna skapar en säker och rättvis omlokaliseringsmekanism med rättssäkra asylprövningar som respekterar internationella åtaganden.

Men hur ska situationen just nu lösas? Vart ska flyktingarna från Moria ta vägen?

- Det handlar inte om att det ska byggas ett nytt läger. De måste omlokaliseras och få drägliga levnadsomständigheter. Vi måste se till att inget liknande det som hände i Moria händer igen.

Maria Nyman pekar på att det nu måste till en europeisk solidaritet.

- Grekland kan inte stå ensamt med detta.

Den konservative grekiske premiärministern Kyriakos Mitsotakis sa dock i lördags att Grekland kommer att bygga ett nytt läger för att ersätta Moria. Han vill också att EU ska hjälpa till med bygget och med administrationen.

12 000 drabbade

Över 12 000 flyktingar blev utan tak över huvudet på den grekiska ön Lesbos, efter branden i flyktinglägret Moria som troligen var anlagd. Ett tusental av dem har fått flytta in i ett nytt läger i Kara Tepe, också på Lesbos.

Bland flyktingarna finns runt 5 000 barn, och många av dem tvingas att sova på gatorna. Nöden är stor och det råder brist på mat, vatten, och toaletter. Hittills har Tyskland sagt sig berett att ta emot 1 500 flyktingar från Lesbos. Tyskland ska också ta emot 150 ensamkommande barn. Men Sverige säger nej till att ta emot flyktingar och man nekar också att ta hand om barnen.

Tyskland tar emot barn

Ylva Johansson är svensk EU-kommissionär med frågor om flyktingar och migration på sitt bord. Hon säger i en intervju i SVT (måndag, Morgonsoffan) att det viktiga just nu är att alla ska få tak över huvudet, och att EU har satt igång en omfördelning av de ensamkommande barn som bott i Moria. Hittills har sammanlagt 2 000 barn omfördelats inom EU, säger hon.

På frågan om vad hon anser om att Sverige inte tar emot några av de ensamkommande barnen, svarar hon:

- Jag vill att alla medlemsländer ska ställa upp nu i den akuta situationen. Men jag vet att Sverige och flera länder säger att vi också måste ha ett robust regelverk. Vi behöver inte fler ad hoc-lösningar.

Hon pekar på att det nu behövs europeisk solidaritet och att Sverige har “ett av de högsta mottagningarna av asylsökande i hela EU”.

Den 23 september ska det gemensamt framarbetade migrations-och flyktingpaketet som Ylva Johansson varit med om att ta fram presenteras i EU.

Läs också Elisabeth Sandlund: Sverige måste ställa upp för flyktingarna i Moria

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter