Nyheter

18-åring förhindrade brand i 1100-talskyrka - nomineras till hjältepris

18-årige Naem Sufan såg till att hindra att Heliga kors kyrka sattes i brand i samband med kravallerna i Ronneby

Han hindrade att en kyrka från 1100-talet sattes i brand under kravallerna i Ronneby. En svensk hjälte, anser Aftonbladet.

Dagen har tidigare skrivit om hur 18-årige Naem Sufan såg till att hindra att Heliga kors kyrka i Ronneby sattes i brand i samband med att kravaller utbröt i staden för någon vecka sedan.

Nu lyfter Aftonbladet upp honom som en hjälte och låter honom återigen få berätta sin historia i samband med att han nomineras till “Årets ungdomshjälte” av tidningen.

Såg bildäck brinna

– Jag bara reagerade, jag kunde inte låta kyrkan brinna, berättar Naem Sufan om hur han instinktivt valde att agera.

Han var på väg att köpa pizza då han såg att några unga män hade tänt eld på ett bildäck vid kyrkan. Naem valde att själv gå dit och släcka elden med hjälp av sin rock. Efter det fick han ta emot sparkar och slag då han misshandlades.

Kvällen slutade med en färd till sjukhuset, där det konstaterades att nyckelbenet var brutet och en fot stukad.

En hjälteinsats

Anställda i församlingen var då ovetande om vad som hänt och fick läsa om planerna att eldhärja kyrkan via medier. Men i efterhand har de fått möjlighet att träffa Naem Sufan, som fortfarande haltade vid mötet, och tacka för insatsen.

- Han har gjort en hjälteinsats, sa kyrkoherden Gunnel Alvhäll tidigare till Dagen.

Heliga kors kyrka i Ronneby.

“Jag är stolt”

De orden verkar många andra hålla med om, även Aftonbladet. I december kommer tidningen att utse en rad Svenska hjältar, något som brukar ske via en stor galaföreställning. Återstår att se om Naem Sufan får utnämningen.

Han har bott i Sverige i fyra år och läser i dag på gymnasiet.

– Jag är här med min pappa. Han sa att det var riktigt bra gjort och han är stolt över mig. Jag är också stolt, säger Naem Sufan om sin gärning.

Fler artiklar för dig