17 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tio miljoner till nytt museum om Förintelsen

Forum för levande historia får uppdraget av regeringen att samla in dokumentation.

Föremål och berättelser från överlevande ska lägga grunden till det nya museet. Regeringen har gett Forum för levande historia uppdraget att skapa ett nytt museum, och bidrar med tio miljoner.

“Varje vittnesmål är unikt. Ju fler röster vi hör desto större blir mångfalden och kunskapsbredden”, säger överintendent Ingrid Lomfors om det arbete som nu påbörjats.

Det nya museet ska bygga på de berättelser och de föremål som museet nu ska samla in från överlevande från Förintelsen. Forum för levande historia är en svensk myndighet, och museet har under många år producerat utställningar, rapporter och utbildningar om Förintelsen, men även utställningar om andra typer av rasism och främlingsfientlighet.

Får inte falla i glömska

I ett pressmeddelande skriver Forum för levande historia att det är “med stor ödmjukhet och glädje” som man nu mottar uppdraget från regeringen att skapa ett nytt svenskt museum.

I år är det 75 år sedan de nazityska koncentrationslägren befriades, och det är därför “av största vikt” att det som hände under andra världskriget inte faller i glömska, skriver museet. Under hösten visas två utställningar på Forum för levande historia på temat Sverige och Förintelsen.

Nya vittnesmål

Där finns bland annat vittnesmål från överlevande som inte tidigare har presenterats, och som blir värdefulla inför den nya satsningen på ett museum.

“Med denna satsning kommer Forum för levande historia att kunna bygga upp en helt ny och samlad kunskapskälla för inrättandet av ett svenskt museum om Förintelsen”, säger Ingrid Lomfors.


---

75 år sedan befrielsen

  • I år är det 75 år sedan de nazistiska koncentrationslägren befriades. När Röda arméns trupper befriade Auschwitz-Birkenau 27 januari 1945 fanns bara 7000 fångar vid liv, många av dem barn. Nazisterna gasade ihjäl över 1,1 miljoner människor, främst judar, i lägret. För att hedra de döda och för att aldrig glömma nazisternas brott mot mänskligheten är numera just 27 januari Förintelsens minnesdag runt om i världen.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar