31 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

“Reserverad för skyddsänglar” - här är coronaskyltarna i svenska kyrkor

Coronakrisen har gjort att kyrkor hittat nya sätt att kommunicerar på. Här är tio fyndiga kyrkskyltar.

Coronapandemin har förändrat vårat sätt att bete oss, inte minst gäller det hur vi besöker kyrkor. Max 50 personer får vara på plats och det är viktigt att hålla avstånd.

Runtom i Sverige används därför lite olika sätt att informera besökarna om vad som gäller, i kyrkorna gärna med en liten religiös twist på hur man bäst skyddar sig för coronaviruset.


Dagen har kommit över en rad exempel på kyrkliga coronaskyltar, häng med på vår lilla exposé.


Vi börjar vår rundtur i pingstkyrkan i Motala som stängt av vissa bänkrader inne i kyrkan med uppmaning att fortsätta söka, både efter sittplats och Jesus så klart.

Runtom i Sverige har det spridits information om hur man håller avstånd, lämpligt avstånd har mätts upp i älgar, tennisracketar, cyklar och allt möjligt.

Självklart finns det en kyrklig variant på temat också. Ha en ängels avstånd, hälsar Södermöre pastorat.

I Norrtullkyrkan i Söderhamn sitter budskapet på golvet med uppmaningen att hålla avstånd. Ja, men inte till Jesus så klart!

I Visby domkyrka får besökarna veta att Gud är nära, även när vi människor bör hålla avstånd från varandra.

I Husbykyrkan citerar man Jesus när man vill stänga av vissa sittplatser. Som tur är finns det plats ändå, både i kyrkan och i hjärtat.

I flera kyrkor sätter man upp lappar om var man inte får sitta. I Equmeniakyrkan i Brommaplan, Stockholm, ville man vända på det.

I Vantörs kyrka i Stockholm tar man det här med att tvätta händerna på allvar. Inne på toaletten finns tydliga instruktioner till den perfekta coronatvagningen, där handtvätt kombineras med Herrens bön.

Skyddsänglar brukar normalt sett inte ha reserverade platser inne i kyrkan, utan får hitta sin plats bäst de kan. Men i Järfälla kyrka har de nu äntligen blivit anvisade sittplatser, för att de på så sätt ska hjälpa oss människor att hålla avstånd.

Frälsningsarmén i Gävle har en hel drös med coronalappar till sitt förfogande. Här blandas bibelord med det enkla budskapet: Håll avstånd!

Visst håller vi ihop inom kyrkan. Dessa små kärlekslappar återfanns i Slättenkyrkan i Norrahammar.Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar