31 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Kristen tysk man vandrar runt bilar på tomgång

“Det är en del av mitt kristna uppdrag”, säger Gerd Stümer som de senaste 17 månaderna befunnit sig i Växjö.

Det är P4 Kronoberg som intervjuat Gerd Stümer och undrat varför han i snart ett och ett halvt års tid vandrat runt bilar och bussar som går på tomgång i Växjö.

De berättar att den här äldre mannen skapat viss förvåning i staden med sitt beteende, där han både roar och oroar sin omgivning. Den tyske mannen verkar själv inse att han väcker en hel del uppmärksamhet, men förklarar för reportern på P4 att han är här av en speciell anledning.

– Det här är en del av mitt kristna uppdrag, förklarar han.

En kamp

Man skulle kunna tro att det här var en kristen miljöaktivist som var i farten, inte minst eftersom han vandrar runt bilar och bussar ända tills de stänger av motorn eller åker vidare. Men Gerd Stümer berättar att det handlar om något helt annat, att det här handlar om en kamp mellan gott och ont.

Bilar och bussar är bara symboler, och genom hans agerande menar han att chanserna för att de goda krafterna ska vinna ökar.

– Det verkar kanske lite konstigt att jag går runt bussar och bilar. Men det finns ett allvar i bakgrunden, försäkrar Gerd Strümer.

Handlar om Jesus

Sedan för han fram en något egensinnig teologi som handlar om att Jesus skulle härstamma från goterna som levde i södra Sverige för ungefär tusen år sedan. Det är därför han har kommit till Växjö.

Växjöborna verkar ta det hela med ro. Den tyske besökaren berättar att många skrattar glatt när han vandrar runt deras bilar. Flera stänger också av motorn, så att han ska bli nöjd.

Bor på gatan

Enligt P4 har Gerd Strümer bott på gatan sedan han kom till Växjö, där de också fångat mannen på bild då han vandrar runt med en stor ryggsäck. Förutom att vandra runt bilar så tillbringar han tiden med att meditera och gå på gudstjänster, för att på så sätt skapa positiv energi. Hur länge han blir kvar i Växjö är oklart, den tyske mannen förklarar att det beror lite på de högre makterna.

---

Fakta: Tysken i Växjö

  • I 17 månader har en tysk man vandrat runt bilar och busar som går på tomgång i Växjö.
  • Mannen förklarar själv att det är en del av hans kristna uppdrag.
  • Samtidigt för han fram en något udda teori om att Jesus härstammar från södra Sverige.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar