31 oktober 2020

En tidning på kristen grundNyheter

“Sovande Jesus” misstogs för hemlös på parkbänk

En kyrka i Ohio, USA, hann knappt placerade ut en Jesusstaty innan den lokala polisen fick samtal om att en hemlös person sov på en parkbänk.
Prästen Alex Martin konstaterar lite besviket att det inte ens tog 20 minuter innan det första samtalet kom.

Statyn “Homeless Jesus” inhandlades 2017 av en organisation som bedriver socialt arbete i Cleveland. Statyn, som föreställer en hemlös Jesus liggandes på en parkbänk, har därefter lånats ut till kyrkor i området och den här veckan var det dags för S:t Barnabas Episcopal Church i förorten Bay Village att ställa ut den i en park bredvid kyrkan.

Församlingen uppger att Bay Village inte är särskilt hårt drabbat av fattigdom. Men statyn är tänkt att fungera som en påminnelse för invånarna om hemlösheten i världen. Och målsättningen är även att samla in pengar till social verksamhet i Cleveland.

Händer även på andra platser

Tanken är att statyn ska vara kvar på platsen till den 1 december – och när den placerades ut på måndagen fick den snabbt uppmärksamhet.

– Bara några minuter efter statyns ankomst skickades polisen ut för att undersöka en rapport om en man som sov på en parkbänk, säger prästen Alex Martin i en kommentar på församlingens hemsida.

– Detta är tydligen vanligt förekommande med olika “Homeless Jesus”-installationer i USA och Kanada. Personen som ringde kontaktade säkerligen polisen av genuin oro och personen som svarande agerade exemplariskt: han var extremt professionell och ville gärna lära sig mer om skulpturen och dess budskap, fortsätter Alex Martin som på Twitter samtidigt antyder en viss frustration över att polisen fick ett larmsamtal så snabbt.

“Inom 20 minuter …”, skriver han.

Invånarna ska kontakta polisen om de ser eller hör något ovanligt

Polisen i Bay Village har också kommenterat insatsen vid Jesusstatyn.

“Polisavdelningen i Bay Village tog emot ett samtal angående en möjlig hemlös person som låg under en presenning på en bänk vid S:t Barnabas kyrka. Invånarna i Bay Village uppmanas att kontakta polisavdelningen om de ser eller hör något ovanligt. Detta är ett exempel på de många olika serviceanrop som Bay Village-polisavdelningen får.”

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar