19 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Demonstranter satte brand på kyrka


Tiotusentals gick ut på gatorna i Chiles huvudstad Santiago för att uppmärksamma årsdagen av den massiva protestvågen i landet. Det var till mestadels god stämning, men det utbröt också oroligheter på sina håll - och bland annat en kyrka brändes ned.


Många av demonstranterna uppmanade till att rösta ja på söndag i en folkomröstning för att göra om konstitutionen, ett av huvudkraven för den ett år gamla proteströrelsen.

– Det har varit fantastiskt, jättebra och positivt, sade Viviana Donoso, en av demonstranterna, som dansade till ljudet av trummor, och fortsatte:

– Chiles folk måste enas och vi måste tro på att vi kan göra saker.

Kyrka vandaliserades

Många bar munskydd, men stora grupper kunde ses stå tätt intill varandra, vilket väcker oro för att antalet coronafall ska skjuta i höjden. Det var först med nedstängningarna till följd av pandemin tidigare år som protesterna tillfälligt klingade av i Chile.

Under söndagsmorgonen var stämningen festlig, men på eftermiddagen utbröt på sina håll oroligheter. Fotbollshuliganer drabbade samman på ett håll, och på ett annat plundrades och brändes en kyrka, tillhörande den nationella poliskåren.

Många ögonskador

Protesterna för ett år sedan inleddes efter ett besked om höjda biljettpriser i tunnelbanan. Demonstrationerna kom snart att breddas till att handla om frustration över väldiga inkomstklyftor, höga levnadsomkostnader och bristande offentlig service, och miljontals demonstrerande runt om i landet.

Flera tusen brottsanmälningar har under proteståret gjorts om olika former av övervåld från polisen. Enligt Chiles människorättsinstitut INDH drabbades närmare 400 personer av ögonskador, ofta orsakade av tårgasbehållare som hade avfyrats mot demonstranterna.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter