24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Pingströrelse ställer sig bakom protester i Nigeria

Massdemonstrationerna mot polisvåldet eskalerar och kristna ledare stöder nu upproret

Det började som en proteströrelse mot polisvåldet i landet. Nu ställer sig kristna ledare bakom de demonstrationer som skakar Nigeria, och i lördags gick kristna man ur huse under en bönepromenad.

“Det handlar om mycket mer än polisvåld”, skriver en debattör i tidningen Al Jazeera om de massdemonstrationer som nu tilltar i styrka i Nigeria. Protesterna mot SARS – som inte ska förväxlas med sjukdomen Sars – började redan 2017. SARS står för Special Anti Robbery Squad, en specialstyrka inom polisen i landet. SARS är ökända för sin brutalitet, och kraven på att upplösa den har funnits länge och startade som en rörelse i sociala medier, #EndSARS.

I oktober i år fick protesterna ny fart, och under den senaste månaden har massdemonstrationerna avlöst varandra. Protester har hållits i flera stora städer, bland annat i Lagos, Port Harcourt och Abuja. Och trots att det redan 11 oktober kom ett löfte från nigerianske polisintendenten Mohammad Adamu om att specialstyrkan skulle upplösas, har demonstrationerna fortsatt.

Tio personer har dött

Ganska snart stod det också klart att SARS – vilket många misstänkt – helt enkelt efterträddes av en ny specialstyrka, SWAT (Special Weapons and Tactics). Det var, enligt Al Jazeera, femte gången regeringen lovat att upplösa specialstyrkorna för att genast tillsätta en ny grupp.

Tio personer har hittills dödats av polis under oroligheterna nu i oktober, skriver Amnesty International, som också skriver att polisen “omedelbart måste upphöra” med attacker mot fredliga demonstranter. Amnesty konstaterar också att nigeriansk polis trots löften om att polisvåldet ska upphöra, “fortsätter med sina överträdelser mot mänskliga rättigheter”. Amnesty har i ett flertal rapporter beskrivit våld och tortyr i landet.

Demonstranterna kräver nu inte bara att polisvåldet upphör. De vill också att tidigare polisvåld lagförs och att offren får upprättelse.

Ojämlikhet pekas ut

Just nu cirkulerar en lista med fem krav från demonstranterna, #5for5. Där nämns kompensation för alla som drabbats av polisvåld, att en oberoende kommission utreder fallen, samt att polislöner höjs så att de går att leva på. Ojämlikheten i Nigeria pekas ut som ett av grundproblemen i samhället, liksom korruptionen bland de styrande.

En rad prominenta ledare, medieprofiler, grupper i diasporan samt kända musiker stöder nu protesterna. Det gör också pastor Enoch Adeboye, som leder den evangeliska megakyrkan Redeemed Christian Church of God. Kyrkan har sammanlagt fem miljoner medlemmar, och finns över hela jorden (även i Sverige).

I lördags gick många kristna ut och visade sitt stöd för protesterna under bönepromenader på flera platser i landet. De sjöng och bad om Guds ingripande för hela landet, enligt tv-kanalen Channel TV.

Även flera katolska biskopar har gått ut och kritiserat polisvåldet, inklusive ledaren för den nigerianska biskopskonferensen. “Polisväsendet måste reformeras”, och detta är “bara ett första steg”, säger biskop Francis Obafemi Adesina. Kyrkornas världsråd WCC säger i ett uttalande den 22 oktober: “Vi ställer oss bakom de många röster jorden över som fördömer det avskyvärda våldet i Nigeria”.

---

Pingstsamfundet finns även i Sverige

Redeemed Christian Church of God (RCCG) finns sedan 2001 i Sverige och är ett registrerat trossamfund. Kyrkan har sitt säte i Lagos. Här i Sverige finns 31 församlingar, bland annat i Göteborg (Jesus Connection, som också är en del av Evangeliska frikyrkan), Malmö (Restoration Assembly, Jubilee Centre och House of Praise) och Stockholm (Solution Centre, Chapel of Praise Parish, Shepherd Leads Assembly, RCCG Husby).

---

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar