09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristen aktivist: Det här är en profetisk demonstration

Kristen aktivist övernattar utanför Stadshuset i Luleå: “En profetisk demonstration”

Politikerna i Luleå vill dra in stödet till ett natthärbärge för hemlösa. Nu ska den kristna aktivisten Josh Armfield försöka stoppa nedläggningen – med en övernattningsprotest utanför Stadshuset.
– Det här är en profetisk demonstration, säger han.

Josh Armfield, som har rötterna i USA men som numera bor i en kristen kommunitet i Luleå, har arbetat med hemlösa i EFS-kyrkan i flera år. Tillsammans med några andra volontärer startade han en ideell förening 2017 som tog sig an att driva ett natthärbärge med kommunal finansiering. Under de tre åren har de haft över 3 000 övernattningar.

– Härbärget har varit livsviktigt för många. Många hemlösa sover i trapphus, bilar eller toaletter om det inte finns en plats, säger Josh Armfield.

Stannar över natten

Nu har kommunen beslutat sig för att stoppa finansieringen och lägga ned härbärget från januari nästa år. I stället ska hemlösa få hjälp med andra, långsiktiga metoder.

– Politikerna har många fina ord men inte så mycket tydlighet kring vad som kommer att hända med människorna som utnyttjar härbärget, säger Josh Armfield.

Ännu återstår dock ett litet steg. På måndag ska kommunpolitikerna slutgiltigt klubba igenom beslutet – och Josh Armfield hoppas kunna påverka utgången genom en manifestation. På torsdag kväll samlas några ur föreningen för att övernatta i tält utanför Luleås stadshus.

– Vi kommer att hålla tal och ha en banderoll och sedan kommer några av oss att vara kvar över natten i solidaritet med de hemlösa. Kanske kan vi beröra någon politiker att ändra åsikt, säger Josh Armfield.

Inspirerad av judisk högtid

Demonstrationen är kopplad till lövhyddohögtiden, en judisk högtid som firas i början av oktober. Då byggs lövhyddor för att minnas hemlösheten under israeliternas uttåg ur Egypten. Även dagens Luleåbor kan behöva påminnas om vad det innebär att vara hemlös, menar Josh Armfield.

– Vi vill synliggöra att det finns hemlöshet även här och visa att vi som har tak över huvudet är privilegierade, för det kunde lika gärna ha varit vi som varit utan, säger han, som grundar sin aktivism i sin kristna tro.

– Vi har en vision om att sätta tro i handling genom praktiskt tjänande. Det här är en profetisk demonstration där vi vill vara Jesus efterföljare.

Anna-Sol Renberg, verksamhetschef på härbärget, hoppas att härbärget ska kunna leva vidare i annan form om politikerna inte ändrar åsikt.

– Vi har en förhoppning om att hitta annan finansiering, men det är svårt eftersom det behöver vara en dyr verksamhet. Det måste drivas professionellt och inte av volontärer när det finns risk för våld och hot, säger hon.

---

Fakta: Natthärbärget i Luleå

  • Härbärget drivs av en ideell organisationen, Föreningen Natthärbärge i Luleå, med kommunalt stöd.
  • Kommunen har aviserat att de enbart vill finansiera härbärget fram till januari 2021.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter