Nyheter

Dagen lanserar Frikyrkopodden

I en ny podcast djupdyker Dagen i frikyrkans moderna historia. Genom intervjuer med väl insatta personer återges några av frikyrkans minnesvärda händelser genom åren.

Frikyrkopodden – historien bakom rubrikerna, som podcasten heter, kommer att plocka upp viktiga ögonblick och skeenden med fokus på 1970-talet och framåt. Det kan också bli en och annan tillbakablick till ännu tidigare händelser.

– Det finns otroligt många spännande historier. Vi vill ta händelserna och sätta in dem i en kontext: vad som ledde fram till dem, varför de skedde just då, och hur de som var med tänkte, säger Albin Larsson, redaktör på Dagen, som leder podcasten.

Varje avsnitt tar upp en händelse eller ett skeende i frikyrkans historia som en initierad gäst får berätta om. Premiäravsnittet handlar om eventet Rock The Globe i Stockholm, som ägde rum för precis 20 år sedan. Eventets initiativtagare Magnus Persson ger sin bild av det omtalade evenemanget, samtidigt som ljudupptagningar kastar lyssnaren tillbaka till de 27 timmarna av predikningar, dans, konserter och bön.

Frikyrkopodden - historien bakom rubrikerna. Avsnitt 1 om "Rock the Globe"  år 2000. Albin Larsson intervjuar initiativtagare Magnus Persson.

– Det spelades in en video, så vi kommer att använda material från den så att lyssnaren får höra hur det faktiskt lät, säger Albin Larsson.

Tanken med podcasten är dels att erbjuda en nostalgiresa till dåtiden, dels att visa hur fenomen i dagens frikyrkliga landskap har vuxit fram.

– Jag tror att det är viktigt att känna till historien, för det gör att vi kan förstå vårt nu bättre. Podden vänder sig särskilt till människor som har eller haft en koppling till frikyrkan, men alla är förstås välkomna att lyssna, säger han.

Lyssna på första avsnittet av Frikyrkopodden

---

Fakta: Frikyrkopodden – historien bakom rubrikerna

  • Det första avsnittet släpps 27 oktober.
  • De två första avsnitten handlar om Rock The Globe år 2000 och bibelsmugglarna som åkte fast 1977.
  • Podden kommer att släppa ett nytt avsnitt i månaden.

---


Fler artiklar för dig