Nyheter

Stigbergs pappa får rätt - sjukhuset medger fel

Nekade Gösta Andersson intensivvård - nu anmäler de sig till IVO

Ulrica Stigberg med pappa Gösta Andersson.
Gösta Andersson lever – tack vare dottern Ulrica Stigbergs envisa kamp för intensivvård. Nu medger Södertälje sjukhus att de gjorde fel i sin bedömning.

I april insjuknade Gösta Andersson, 81, i covid-19 och åkte in till Södertälje sjukhus. Han blev snabbt sämre, men när han behövde intensivvårdas ansåg läkarna att han var för svag. Det krävdes en envis kamp av hans dotter, prästen Ulrica Stigberg, för att ändra beslutet, som Dagen tidigare har berättat om.

– Jag förstår att vården måste göra sina prioriteringar, men de kan ju inte heller veta hur frisk min pappa alltid varit. Så vi gav oss inte, min storebror och jag bönade och bad. Snälla, sa vi, han är i bättre form än vad vi är, sa Ulrica Stigberg till Dagen.

Läs mer: Ulrica Stigberg: Värst är att inte få vara nära pappa

På deras begäran fick Gösta till slut tillgång till intensivvård på Huddinge sjukhus. Där återhämtade han sig så pass att han efter några veckor kunde skrivas ut. Han har därefter återfått sin hälsa och avverkat många mil på cykel.

– Det är änglar som går omkring där inne bakom skyddsutrustningen på avdelningarna, säger Gösta om vården på Huddinge sjukhus som räddade hans liv.

Medger fel i bedömningen

För Ulrica Stigberg har den initiala behandlingen av hennes pappa på Södertälje sjukhus gett henne blandade känslor.

- Jag känner en enorm tacksamhet för att vården har räddat livet på honom. Samtidigt är det ju så att han hade lika gärna kunnat vara död om vi inte hade ifrågasatt det här beslutet som nu är konstaterat att det var ett felbeslut, säger hon till SVT.

Efter incidenten skickade Södertälje sjukhus in en lex Maria-anmälan för att utreda beslutet att neka Gösta intensivvård. Nu medger sjukhuset att de gjorde fel i sin bedömning. De kommer under nästa vecka att anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vi har gjort en utredning och fann brister. Därför har vi nu gjort en åtgärdsplan kring det som hänt, säger Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef vid Södertälje sjukhus, till SVT.

Läs mer: Gösta Andersson, 81, ansågs för gammal för intensivvård – nu är han tillbaka hemma

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig