04 december 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Stormade kyrkor i protest mot ny abortlag

Rasande demonstranter stormade kyrkor i Polen i helgen.

Våldsamma protester skakade Polen under helgen. Demonstranter stormade kyrkor på flera platser för att visa sitt missnöje med en planerad skärpning av abortlagstiftningen i landet.

Demonstranterna stormade kyrkor i bland annat Warszawa och Poznan, skriver TT.

“Vi har fått nog!” vrålade demonstranter under en gudstjänst i en katolsk kyrka i Poznan – en händelse som filmades och blev viral.

“Jag önskar att jag kunde abortera hela regeringen”, stod det på ett plakat som en av demonstranterna bar utanför en kyrka i Warszawa, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

Graffiti och slogans

I flera kyrkor tvingades prästerna helt enkelt avsluta eller pausa gudstjänsterna. På flera platser blev kyrkväggar täckta av graffiti, med slogans som “Kvinnors helvete” och krav på obegränsad aborträtt. I Krakow hängde demonstranter upp svarta underkläder på en tvättlina i en park, och utanför en kyrka i Lodz framfördes krav på en separation mellan kyrkan och staten. Många demonstranter menar att kyrkan har alldeles för stort inflytande över politiken. Polen styrs i dag av nationalkonservativa Lag och rättvisa.

“Jag är här för att visa mitt missnöje med att kyrkan ska få bestämma vilka rättigheter jag har, vad jag får och inte får göra, trots att vi bor i ett sekulärt land”, sa Julia Miotk till nyhetsbyrån Reuters.

Fjärde dagen i rad

Demonstranterna ordnade på flera platser så kallade “sit-ins” och höll upp plakat med budskap om att tillåta abort, skriver BBC. Flera tusen människor deltog i helgens protester. På en av de platser där demonstranterna försökte ta sig in i en kyrka, blockerades ingången till kyrkan av nationalister och högerextremister, enligt BBC.

Protesterna i Polen började redan i torsdags efter ett domstolsutslag, och spred sig över landet. Bakom protesterna ligger missnöjet med regeringens planer på att skärpa abortlagstiftningen i landet. Skärpningen kommer efter att domstolen slagit fast att det är “mot konstitutionen” att abortera skadade foster. Redan i dag är abortlagarna i Polen bland de strängaste i världen. Efter den planerade skärpningen ska abort bara tillåtas om mamman har våldtagits, om hon varit utsatt för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar