Nyheter

Flera dödsoffer efter attack vid synagoga i Wien

Det misstänkta terrordådet i Österrikes huvudstad Wien har krävt minst fyra dödsoffer. En femte dödad, en utpekad gärningsman, uppges ha sympatiserat med IS. Flera personer har gripits under natten.
- De sköt mot folk som satt vid barerna, säger rabbin Schlomo Hofmeister till ORF.

Två män och två kvinnor föll offer för dådet, uppger myndigheter på tisdagsmorgonen. Skjutningen i Wien inleddes bara timmar innan det att Österrike återinförde virusrestriktioner, vilket gjorde att det var många ute och passade på att njuta av en sista utekväll.

Attacken inträffade vid 20-tiden på måndagskvällen på sex platser i centrala Wien, vid bland annat Schwedenplatz, i närheten av en synagoga, och den stora gågatan Graben.

Flera gripna

En gärningsman har skjutits till döds och polisen bekräftar på morgonen att han bar ett falskt bombbälte. Enligt Österrikes inrikesminister Karl Nehammer har den misstänkte terroristens hem genomsökts och det har framkommit att han sympatiserade med terrorrörelsen IS.

Hur många gärningsmän det handlar om är oklart. Under natten har razzior genomförts på flera håll i Wien. Ett antal personer har enligt nyhetsbyrån APA gripits, men det är oklart om de misstänks för direkt inblandning i dådet. Därmed är det inte heller känt hur många gärningsmän som eventuellt jagas fortfarande.

Sökte skadade

Rabbin Schlomo Hofmeister berättar att människor blev beskjutna vid barområdet Bermudadreieck (Bermudatriangeln).

Det var åtminstone en angripare – det är väldigt svårt att säga hur många det var – som sköt på folket som satt vid barerna och pubarna, säger han till ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

Plötsligt var (polisens) specialenheter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: “Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig