21 januari 2021

En tidning på kristen grund



Utrikes

Valrysare i USA får världen att hålla andan

Efter oklart valresultat hoppas både republikaner och demokrater vinna.

Valnatten i USA blev en riktig nagelbitare. “Jag kommer inte att lägga mig och sova förrän Trump har utropats till vinnare”, skriver en Trumpsupporter på sociala medier. Risken är att denna väljare får sova till onsdag kväll – eller längre.

Valresultatet i USA är än så länge mycket oklart. Få europeiska ledare har än så länge vågat uttala sig tydligt om utvecklingen i USA, i väntan på tydligare besked, skriver TT på onsdagsmorgonen. Tidigare konstaterade TT att det verkar som att president Trump har ledningen, men ännu har de viktiga poströsterna inte räknats. Det kan ta fram till onsdag kväll innan valresultatet blir säkert.

På onsdagsmorgonen svensk tid höll president Trump ett tal, där han i princip förklarade att han vunnit, och sa att det skulle bli mycket svårt för Demokraterna att ta hem årets presidentval. Han använde ord som “fraud” (bedrägeri) när han talade om poströsterna, som ännu inte räknats och som är viktiga för Demokraterna men inte lika viktiga för Republikanerna. Det var ett ordval som kritiserats av många. Trump sa att han vill stoppa poströstningen, och att han är beredd att gå till Högsta domstolen för detta ändamål.

“Fortsätt hoppas”

Motkandidaten, demokraten Joe Biden, skrev på sociala medier att han fortsätter hoppas: “Keep the faith, guys. We´re gonna win this”. (Fortsätt hoppas, alla. Vi kommer att vinna det här)

Både i USA och i resten av världen en stor oro runt hur ett osäkert valresultat kan påverka både säkerhet och ekonomi.

På sociala medier skriver Trumpsupportern Terrence K Williams om att han inte tänker sova förrän Trump har korats som vinnare. Biden-supportern “Avalovesyou” skriver i versaler: “Count every vote – every vote counts”. (Räkna varje röst – varje röst räknas).

Här i Sverige är kommentarerna fortsatt försiktiga, men socialdemokraten Helle Klein skriver på sociala medier: “USA:s president säger alltså att alla röster inte ska räknas och utropar sig på falsk grund till vinnare. Sanslöst. Demokratin står verkligen på spel i USA. Det är SÅÅ sorgligt.”

Kan dröja veckor

Johan Ingerö, USA-kännare och tidigare presschef på KD, numera knuten till tankesmedjan Timbro, skriver:

“Trumps tal var heeeelt nuts” (Trumps tal var helt galet).

Rösträkningen pågår nu för fullt. Det finns några delstater där det ännu inte finns något resultat, och det kommer att hänga på de delstaterna, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio. Det handlar framför allt om Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Utgången i dessa stater kommer att avgöra valet. Resultatet kan komma att dröja flera dagar, eller till och med veckor.

---

Fakta: Förhandsröstning har slagit rekord

  • Över 100 miljoner amerikaner har förtidsröstat i årets presidentval, enligt University of Floridas US Elections Project. Det är dubbelt så många som 2016.
  • Valdeltagandet generellt sett är lågt i USA, men årets valdeltagande ser ut att bli större än tidigare. I förra valet 2016 röstade 55 procent av de röstberättigade.
  • 538 elektorsröster står på spel i valet. När en kandidat har tagit hem 270 av dem är valet avgjort.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Utrikes