16 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Etiopiska biskopar vädjar om eldupphör

Strider i norra Etiopien oroar kyrkoledare och Afrikanska unionen

Flera tusen etiopier har de senaste dygnen flytt undan striderna i regionen Tigray i norra Etiopien och tagit sig över gränsen till Sudan. Samtidigt har Etiopiens katolska biskopar uppmanat till fredsförhandlingar.

“Vi, de katolska biskoparna i Etiopien, uppmanar båda parter att omedelbart avbryta den väpnade konflikten och inleda en fredlig dialog till glädje för folket och för att lösa motsättningarna i en anda av förståelse, ömsesidig respekt och förtroende”, sa kardinal Berhaneyesus Souraphiel i Addis Abeba, tillika president för den katolska biskopskonferensen i Etiopien, i ett uttalande.

Etiopien är en federation med relativt stort självbestämmande för regionerna. Under många år styrdes landet av en koalition där Tigrayfolket hade stort inflytande, men i november 2019 valde Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att upplösa koalitionen och i stället skapa ett nytt parti utan representanter från Tigray.

Uppmanat till omedelbart eldupphör

Beslutet väckte starka känslor i regionen och konflikten eskalerade ytterligare när Tigray genomförde val i september i år som resten av landet hade ställt in på grund av coronasituationen. Den federala regeringen i Addis Abeba kallade omröstningen olaglig och under de senaste veckorna har såväl Tigrayregionens ledare Debrestion Gebremichael som premiärminister Abiy Ahmed anklagat varandra för att planera attacker i regionen.

Förra veckan bröt regelrätta strider ut efter att Abiy Ahmed hade anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor, något militären förnekar.

Exakt hur många som har dödats är oklart. Men på måndagen rapporterade TT, med hänvisning till Reuters, att nästan 500 personer från Tigrays styrkor hade dödats i sammandrabbningar i staden Kirakir, på gränsen mellan Tigray och grannregionen Amhara. Samtidigt uppgav flera källor att den etiopiska armén hade förlorat hundratals soldater i strider i staden Dansheha, även den i gränsområdet.

Enligt den sudanesiska flyktingbyrån har minst 3 000 etiopier under de senaste dagarna flytt till grannlandet Sudan för att undkomma striderna.

Afrikanska unionen har också uppmanat till omedelbart eldupphör. Men på tisdagen tonade Abiy Ahmed, som fick Nobels fredspris 2019, ned varningsropen om att Etiopien är på väg in i ett inbördeskrig.

Kommer att skapa “extrem fattigdom”

På tisdagen sa han enligt TT att ett slut på striderna var “inom räckhåll”. Och på Twitter förklarade han samtidigt att “oron över att Etiopien kommer att sjunka ner i kaos är ogrundade och ett resultat av att inte förstå vår kontext på djupet”.

Enligt Catholic News Service säger kardinal Berhaneyesus Souraphiel att biskoparna noga följer utvecklingen i regionen och att de är nedstämda över den väpnade konflikten.

“Konflikter mellan broderliga människor hjälper ingen. I stället förstör det oskyldiga människors liv. Det är något som kommer att förstöra vårt land och skapa extrem fattigdom”, står det i uttalandet.

Kardinalen beklagade samtidigt att försök från religiösa ledare, äldste och andra intressenter att förhandla fram en vapenvila inte hade lyckats.

---

Fakta: Etiopien

  • Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig har varit koloniserat.
  • 2019 hade landet drygt 112 miljoner invånare varav cirka 4,6 miljoner bodde i huvudstaden Addis Abeba.
  • Amhariska (amarinja) är officiellt språk, men engelska är vanligt i officiella sammanhang. Därutöver talas oromo, tigrinska (tigrinja), somaliska, afariska och flera andra språk.
  • Landet är en federation bestående av nio regioner – varav Tigray är en – samt två självstyrande privilegierade städer (Addis Abeba och Dire Dawa).

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar