Nyheter

Förre påvens sekreterare: Be för Benedikt XVI

Benedikt orkar inte längre fira mässa och måste ha hjälp för att kunna gå.

Nu ber prefekten vid det påvliga hushållet om förbön för den förre påven, som sedan en tid dras med sjukdom och är allmänt svag och skör.

I början av augusti rapporterades att den förre påven, Benedikt XVI, var svårt sjuk. Han led då bland annat av bältros, en virussjukdom som ofta drabbar äldre människor. Benedikt är 93 år gammal och bor i ett tidigare kloster i Vatikanen. Benedikt valdes till påve 2005, men lämnade sedan sin post 2013 av hälsoskäl.

Besökte brodern

Vatikanen sa i en kommentar i augusti att man trots påve emeritus hälsotillstånd “inte var särskilt oroliga” och att Benedikt höll på att tillfriskna.

Tidigare i år, i juni, lämnade Benedikt Italien för första gången sedan han avgått som påve, för att hälsa på sin bror Georg Ratzinger i Tyskland. Bröderna ordinerades till präster samma dag år 1951. Georg Ratzinger var den äldre av bröderna. Han dog 96 år gammal den 1 juli i år.

"Har frid med Gud”

Nu verkar det som att Benedikt återigen har blivit svagare och sjukare. Ärkebiskopen och prefekten för det påvliga hushållet, ärkebiskop Georg Gänswein, som också är Benedikts privatsekreterare, ber på sociala medier om förbön för den tidigare påven.

“Benedikt XVI är som ett ljus som långsamt och stillsamt slocknar. Han har frid med Gud, med sig själv och med världen, men han kan inte längre gå utan hjälp och han kan inte längre fira mässa. Vi ber för den Helige Fadern medan han fortsätter på sin vandring tillsammans med Kristus, som han älskar, har gett så mycket till och tjänat med stor kärlek, och som han hoppas få möta ansikte mot ansikte”, skriver Georg Gänswein.

Han avslutar sitt inlägg med en förhoppning om förbön för den förre påven. Många har delat inlägget på sociala medier.

---

Föddes i Bayern

  • Joseph Ratzinger föddes 1927 i Markt am Inn i Bayern i Tyskland. Han blev biskop och senare katolska kyrkans 265:e påve. Han installerades som påve i april 2005.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig