Nyheter

Årets opinonsbildare har kämpat för de äldre

Två namnkunniga kristna profiler fick ställa sig i skuggan av Yngve Gustavsson, som på DagenGalan 2020 blev Årets opinionsbildare för sitt engagemang för äldres rätt till god vård mitt under en pandemi.

– Jag har hört många äldre som frågar varför kyrkan har övergivit dem. Det gör ont i själen att höra.

Så uttryckte sig Yngve Gustafson, geriatrikprofessor verksam vid Umeå universitet, i somras då han intervjuades av Dagen. Han menade att under coronapandemin har viss form av palliativ vård nästintill kunnat liknas vid aktiv dödshjälp.

Under 2020 har hans expertkunskaper om de äldres situation kommit väl till pass. Han har rutit till för att lyfta fram de orättvisor som synts i coronakrisens spår, där han menar att det inte alla gånger har varit självklart att den som är äldre eller dement ska få samma tillgång till vård som andra.

Kyrkans ansvar

Yngve Gustavson är också kyrkligt aktiv och menar att kyrkan har en viktig roll att spela under en pandemi.

– Han vill att kyrkan och samhället ska ta ett större ansvar och inte lämna folk i sticket, säger Frida Park, opinionsredaktör på Dagen, då hon motiverar varför Yngve Gustafson utses till Årets opinionsbildare.

Hon berättar att han också på ett tydligt sätt vänt sig till sjukvården med budskapet att de inte under några omständigheter har rätt att neka äldre vård.

– Det är en viktig människorättsfråga, hur vi tar hand om våra äldsta och sköraste. Ytterst är det ett tecken på om vi har ett människovärdigt samhälle eller inte, säger Frida Park.

Hård konkurrens

Priset delades ut under DagenGalan, som i år spelades in i Uppsala pingstkyrka utan publik.

Yngve Gustafson får utmärkelsen Årets opinionsbildare i mycket hård konkurrens, där två mer namnkunniga personer den här gången fick ta ett steg tillbaka. Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen var nominerad för att ha lyft utsatta kristna skolungdomars situation, liksom artisten och evangelisten Sebastian Stakset, som kämpat ihärdigt med frågan om psykisk ohälsa.

– Det var mycket hård konkurrens och det var inget lätt val, men bara en kan vinna, säger Frida Park.

DagenGalan 2020

---

Fakta: Årets opinionsbildare

  • På DagenGalan 2020 delades priset Årets opinionsbildare ut.
  • Vinnare blev geriatrikern Yngve Gustafson som lyft fram de äldres utsatta situation under coronapandemin.
  • Övriga nominerade var Antje Jackélen och Sebastian Stakset.
  • Juryn bestod av tidningen Dagens opinionsredaktion.

---

Fler artiklar för dig